• Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
  • Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
Sjomatnorge.no > Sjømat Norge > Ny kunnskap reduserer kostnadene

Ny kunnskap reduserer kostnadene

Publisert 03.04.2009 av Sjømat Norge

Sjømat Norge

Tørking er den viktigste prosessen ved foredling av saltfisk til klippfisk, en prosess hvor vann inne i saltfisken fordamper og transporteres ut til overflaten og overføres til omgivelsene. Imidlertid har det vært en utfordring med ulikt vanninnhold og stort energiforbruk.

I samarbeid med Sintef Energiforskning AS har Bacalaoforum, på vegne av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF), tilført næringen ny og relevant kunnskap om klippfisktørking.

Tørkehastigheten påvirkes av de ytre faktorer som temperatur og relativ luftfuktighet, men ikke av lufthastigheten, etter at overflatevannet er fjernet fra produktet. I tillegg vil fiskens geometri og anatomi ha betydning for hvor fort vannet transporteres fra det indre av fisken. Etter at overflatevannet er fjernet, vil det dannes ett tørrsjikt på fiskens overflate, noe som øker tørkemotstanden. Samtidig vil fiskeskinnet virke som en barriere mot vanntransport fra skinnsiden.

(Illustrasjonsfoto – Artikkelen fortsetter under bildet)

Noe av denne, og annen kunnskap som er kommet fram i forumets prosjekter, har den tekniske totalentreprenøren YIT tatt med seg. Resultatet har blitt at de har klart å redusere forbruket av energi i framtørkingen av saltfisk til klippfisk hos produsenten Jangaard Export AS med nærmere 40 %.

Noe som naturligvis har gitt gode bedriftsøkonomiske besparelser. Samtidig bidrar et lavere energiforbruk til positive gevinster for miljøet.

Se linker under for mer informasjon om både prosjektresultater og samarbeidet mellom Jangaard Export AS og YIT.

Foto; Finn-Arne Egeness, Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening.


Vil du lese mer?

Sjømat Norges Årsarrangement 2026

Publisert 03.04.2009 Sjømat Norge

Sjømat Norges årsarrangement 2026 avholdes i Trondheim. Hold av datoene. Påmeldingslenke og mer informasjon kommer!

Digitalt møte om klimagassreduksjoner fartøy

Publisert 03.04.2009 Sjømat Norge

Regjeringen har sendt på høring et forslag til forskrift som krever at minst 90 prosent av energibruken på...

Sjømatskolen: Forstå sjømatnæringen i Norge

Publisert 03.04.2009 Sjømat Norge

Vi vet at sjømatnæringen er kompleks. Derfor inviterer Sjømat Norge til Sjømatskolen. Et frokostseminar for de som...

Sjømat Norge - en landsforening i NHO

firmapost@sjomatnorge.no

99 11 00 00

Postboks 5471 Majorstuen, 0305 Oslo

  • Om oss
  • Styret
  • Øvrige tillitsvalgte
  • Administrasjonen
  • Forhandlingsutvalg
  • Seafood Federation
  • Høringsuttalelser
  • Kalender
  • Fagområder
  • Materiell
  • Presse

Designet og utviklet av Journey Agency

  • facebook
  • instagram
  • twitter-x
  • paper
  • Personvern
  • Cookies