• Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
  • Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
Sjomatnorge.no > Sjømat Norge > Norsk laks er trygg

Norsk laks er trygg

Publisert 10.06.2013 av Sjømat Norge

Sjømat Norge


 

— ​Basert på risikovurdering fra Vitenskapskomiteen for trygg mat, og resultatene fra det årlige overvåkningsprogrammet av oppdrettsfisk, mener Mattilsynet at det er trygt å spise oppdrettsfisk, også for gravide, ammende og barn, Faststlår Mattilsynet.

Myndighetene overvåker årlig fremmedstoffer i norsk fisk. I sin siste undersøkelsen (NIFES) ble 11 765 oppdrettsfisk undersøkt. Prøvene ble tatt fra lakseslakterier og oppdrettsanlegg i hele landet.

Konsentrasjonen av de fleste lovlige legemidlene lå under den såkalte deteksjonsgrensen, det vil si grensen for det som er mulig å påvise. I tillegg fant man ikke rester av ulovlige stoffer og legemidler.

For å dokumentere mattryggheten, kartlegger Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) på vegne av Mattilsynet årlig innholdet av ulovlige legemidler, lovlig brukte veterinære legemidler og andre fremmedstoffer i norsk oppdrettsfisk.


POP


I avisoppslag er det nylig hevdet at norsk opprettslaks inneholder fremmedstoffer som er farlige. (såkalte POP-stoffer)



- Denne saken og disse forskerne representerer et syn som avviker substansielt fra kompetente matmyndigheter i Norge, som Mattilsynet, Vitenskapskomiteen for mattrygghet og Nifes. Det er full åpenhet rundt disse resultatene, blant annet gjennom Nifes sine nettsider, sier kommunikasjonsdirektør i FHL, Are Kvistad.

– Saken er heller ikke ny. Innholdet av POP og andre uønskede stoffer i norsk laks er overvåket, vurdert og funnet langt under internasjonale grenseverdier. Undersøkelser gir oss altså konklusjonen at de gode helseeffektene av å spise laks og annen sjømat langt overgår de mulige negative.
 


Vil du lese mer?

Klok tenkepause om CO2-fritaket 

Publisert 10.06.2013 Sjømat Norge

Regjeringen utsetter avviklingen av CO₂-fritaket for fiske i fjerne farvann til 2026.

Skatteseminar med PWC og Sjømat Norge

Publisert 10.06.2013 Sjømat Norge

Velkommen til skatteseminar mandag 18. august 2025 i Trondheim.

Arendalsuka 2025

Publisert 10.06.2013 Sjømat Norge

Sjømat Norge på Arendalsuka 2025

Sjømat Norge - en landsforening i NHO

firmapost@sjomatnorge.no

99 11 00 00

Postboks 5471 Majorstuen, 0305 Oslo

  • Om oss
  • Styret
  • Øvrige tillitsvalgte
  • Administrasjonen
  • Forhandlingsutvalg
  • Seafood Federation
  • Høringsuttalelser
  • Kalender
  • Fagområder
  • Materiell
  • Presse

Designet og utviklet av Journey Agency

  • facebook
  • instagram
  • twitter-x
  • paper
  • Personvern
  • Cookies