Sjømaten er en fast ingrediens hos Tertnesparken barnehage. Nå ser de effekt på sjømatgleden hos barna.
– Vi har sett en veldig god effekt hos barna av å ha et fast sjømatmåltid hver uke. I starten var det flere som var skeptiske og ukjente med sjømat, er det nå en større sjømatglede å spore. Flere spiser, og flere vil smake og flere vil utforske nye retter, forteller Jeanette Iren Fosse, daglig leder i Tertnesparken barnehage.
I konkurranse med mer enn 1900 barnehager vant Tertnesparken barnehage kåringen som Norges beste barnehage av Private Barnehagers Landsforbund.
Jubelen sto i taket da barnehagen gikk til topps, der juryen hadde lagt kosthold til grunn som en del av vurderingen.
«Barnehagen er veldig bevisst på betydningen av et godt kosthold, både i et helseperspektiv og med tanke på sosial utjevning. Blant annet har den vært forut for sin tid – og har jobbet målrettet for å kunne tilby barna et kosthold uten ultraprosessert mat. I stedet får barna fisk og sjømat hver uke.»
«Vi er ydmyke, stolte og sjokkert over utmerkelsen», lød reaksjonen fra den daglige lederen etter at kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) hadde lest opp juryens begrunnelse under utdelingen i Bodø.
Tilbake i barnehagen er det stor sjømatentusiasme å spore når sjømaten settes på bordet. Denne tirsdagen i oktober er det både blåskjell, crabsticks, reker og fiskegrateng på menyen. Fra før av er fiskekaker fast ingrediens, og ultraprosessert mat har over tid blitt faset ut.
– Vi har et ønsker å servere barna mye fisk, og vi serverer ofte sjømat gjennom fiskegrateng hver torsdag når vi har varmrett til lunsj. På fisketirsdagene serverer vi alltid fiskekaker med høy andel fisk, for det vet vi at de spiser. I tillegg har vi en sjømatrett ved siden av, eksempelvis laks eller reker for at de skal bli mer kjent med smakene, sier Fosse.
Husker du denne?: Sjømat en essensiell del av kostholdet i Bodø/Glimt
– Vår erfaring er at jo mer vant de blir til sjømaten, dess mer spiser det – jo mer liker de det, legger hun til.
De oppdaterte kostholdsrådene er klar på at fisk og sjømat er en viktig del av et sunt og variert kosthold. Helsedirektoratet anbefaler å spise 300–450 gram fisk i uken, hvorav minst 200 gram bør være fet fisk som laks, makrell eller sild. Fisk er rik på viktige næringsstoffer som omega-3, vitamin D, og jod, som bidrar til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer og fremme god hjernehelse.
Barnehagen har satset på sjømat og fisketirsdag i flere år, der flere av de ansatte har deltatt på kurs gjennom det nasjonale kostholdsprogrammet Fiskesprell.
– Det var etter at vi deltok på kursene vi innførte fiskebuffet. Kurset inspirerte, og det er noe vi har tatt med oss videre, og blitt en del av vår pedagogiske profil, forteller Fosse.
I høst hadde barnehagen besøk av barne- og familieminister Kjersti Toppe der betydningen av et godt kosthold var fremhevet. Fosse forteller at statsråden var oppriktig interessert i den tydelige kostholdprofilen til barnehagen.
Over tid har vi opplevd at barna har endret holdning til sjømaten, og vi har i samme periode blitt bevisste på språkføringen når det kommer til sjømat og mat fra havet.
For en tid tilbake kalte barnehagen tirsdagene sjømatbuffet, fordi hos noen var fisk negativt ladet.
– Nå kaller vi det fisketirsdag, fordi barna er ikke lengre skeptiske til fisk. De har endret oppfatning. Særlig ser vi det hos de aller minste barna, som har blitt eksponert for fisk og fiskebegrepet helt fra starten av. Vi tror det er viktig å bruke det ordet, for det er nettopp fisk som er en del av deres kosthold og hverdag, sier Fosse.
– Sjømat Norge bejubler barnehagens initiativ. De klare kostholdsrådene til tross, den norske befolkningen spiser mindre sjømat enn det myndighetene anbefaler, sier Trude Nordli, fagsjef i Sjømat Norge.
Siden 1990 har sjømaten hatt prisvekst, mens kjøttprisen i samme periode har falt betydelig. Ikke overraskende har kjøttkonsumet økt kraftig.
Det er nå en pågående debatt i Helsedirektoratets kostholdsgruppe, hvor Sjømat Norge deltar, på om det er interesse for å fortsette det forpliktende samarbeidet mellom ulike næringsaktører og matvarekjedene.
Les også: Rådet er klart: Spis mer sjømat!
– Så langt er det enighet om at det er viktig med et forpliktende samarbeid men at en må finne ut hvordan, og kanskje gjøre noen endringer på hvordan en skal jobbe inn i ny avtaleperiode.
Befolkningsundersøkelser viser at så mange som 6 av 10 ønsker å spise mer sjømat enn hva vi gjør i dag. I et debattinnlegg skriver Sjømat Norge at de stiller seg bak utspillene fra dagligvarekjedene som har uttalt de gjerne ser at politiske myndigheter tar et større ansvar for at forbrukerne kan etterkomme ønsket om å spise mer fisk.
– Det samme gjør vi. Derfor bør myndighetene prioritere tre tiltak fremover, poengterer Nordli.
Divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Linda Granlund, er tydelig på viktigheten av å opprettholde en høy andel fisk i kostholdet.
– Fisk og sjømat reduserer i seg selv risiko for hjerte- og karsykdommer og er bra for hjernen, sier hun.
– I tillegg inneholder det viktige næringsstoffer som omega-3-fettsyrer, vitamin B12, vitamin D, jod, selen og protein, legger hun til.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Dagens dyrevelferdsmelding viser at fiskehelse må settes i sentrum, sier Sjømat Norge om regjeringens melding.
Sjømat Norge støtter at blikket vendes mot Vestlandet, men forventer at ordningen blir teknologinøytral.
Teknologi- og servicekonferansen endrer navn til SmartSjø