Økt fokus på konkurransekraften i norsk matindustri, vil være avgjørende for å trygge og skape størst mulig verdier av norske råvarer, fra både sjø og land, også i fremtiden, og derved også lykkes i politiske mål overfor primærnæringene.
Norsk matindustri er i dag utsatt for økende press fra flere kanter. For landbruksbasert industri utgjør økende importkonkurranse og prispress fra handelen betydelige utfordringer. Sjømatsektoren på sin side møter en skjerpet global konkurranse, handels- barrierer og prispress fra lavkostland.
Lave marginer og svak lønnsomhet er resultatet, med de konsekvenser det har for nyinvesteringer og derved langsiktig konkurransekraft.
Råvareforsyning er en annen utfordring. I sjømatindustrien utgjør manglende stabilitet i råvaretilførselen og en monopolisert førstehåndsomsetning en hovedutfordring. For landbruksbasert industri vil svak økonomi i primærjordbruket på sikt kunne true råvaretilgangen til industrien.
Hva skal så til for å styrke norsk matindustris konkurransekraft? Hva gjøres og tenkes om tilsvarende problemstillinger i andre land, og som vi også konkurrerer med? Hvordan er det optimale samspill mellom myndigheter og næring? Hvordan fungerer verdikjeden i dag, og hvordan sikre en rimelig fordeling av verdiskapingen i verdikjeden?
Dette er temaer vi vil belyse på vårt seminar og som vi håper du også er opptatt av. I så fall håper vi at du melder deg på seminaret og at vi sees den 30. november i Næringslivets Hus.
Vil du lese mer?
Sjømat Norge: – Gledelig og viktig, men blir et tøft år for industrien. Norge og Russland er...
Sjømat Norge mener at når det legges opp til en forsterket kvantumskontroll, kan ikke myndighetene unnlate å...
Bærekraftig produsert mat fra havet er et viktig bidrag i arbeidet for å nå våre klimaforpliktelser. Havbruksnæringen...