Økt fokus på konkurransekraften i norsk matindustri, vil være avgjørende for å trygge og skape størst mulig verdier av norske råvarer, fra både sjø og land, også i fremtiden, og derved også lykkes i politiske mål overfor primærnæringene.
Norsk matindustri er i dag utsatt for økende press fra flere kanter. For landbruksbasert industri utgjør økende importkonkurranse og prispress fra handelen betydelige utfordringer. Sjømatsektoren på sin side møter en skjerpet global konkurranse, handels- barrierer og prispress fra lavkostland.
Lave marginer og svak lønnsomhet er resultatet, med de konsekvenser det har for nyinvesteringer og derved langsiktig konkurransekraft.
Råvareforsyning er en annen utfordring. I sjømatindustrien utgjør manglende stabilitet i råvaretilførselen og en monopolisert førstehåndsomsetning en hovedutfordring. For landbruksbasert industri vil svak økonomi i primærjordbruket på sikt kunne true råvaretilgangen til industrien.
Hva skal så til for å styrke norsk matindustris konkurransekraft? Hva gjøres og tenkes om tilsvarende problemstillinger i andre land, og som vi også konkurrerer med? Hvordan er det optimale samspill mellom myndigheter og næring? Hvordan fungerer verdikjeden i dag, og hvordan sikre en rimelig fordeling av verdiskapingen i verdikjeden?
Dette er temaer vi vil belyse på vårt seminar og som vi håper du også er opptatt av. I så fall håper vi at du melder deg på seminaret og at vi sees den 30. november i Næringslivets Hus.
Vil du lese mer?
Sjømat Norge støtter Fiskeridirektoratets nye tiltak til reguleringer rundt turistfiske i sjø.
Sjømat Norge leverte nylig sitt høringssvar til Nærings- og fiskeridepartementets høringsnotat av 25. november 2024 om forslag...
Sjøfartsdirektoratet har laget et skriv som forklarer hvordan røktere og akvateknikere registrerer fartstid.