-Norge har store ressurser tilgjengelig fra fiskeriene, havbruk, skogen og landbruket. I fremtiden vil disse ressursene bli stadig mer sentrale for produksjonen av mat, fôrressurser, energi, helsekost og medisiner, sier Tore Remman.
Sammen med næringslivsledere fra alle de berørte sektorene leder Remman NHOs nye bioøkonomipanel. Denne uken har panelet vært samlet ved Hurdalssjøen i Akershus.
Omstilling
Under seminaret la dekan Øyvind Lie ved NMBU an tonen for arbeidet med å innlede om hvordan bioøkonomien kan bli den nye oljen for Norge. Han minnet om at det bare i havet er flere hundre milliarder tonn med biomasse som årlig kunne blitt klokere ved høsting lengre ned i verdikjeden, bedret forvaltning, bruk av avskjær og arbeid mot utkast. Norge råder over 2,6 millioner kvadratkilometer med hav inkludert Antarktis.
-Det gir oss store ressurser i dag, og uante muligheter inn i fremtiden slår leder av panelet Tore Remman fast.
Han er også opptatt av at det er stor overføringsverdi mellom de ulike sektorene.
– Klok bruk av hele tømmerstokken eller hele fisken dreier seg om de samme prinsippene. Det er derfor bra at NHO bygger bro på tvers av de ulike næringene, sier Remman.
Må produseres her
Et av stikkordene på tvers av bransjeforeningene, er hvordan en kan få til mer produksjon i Norge.
-Dette området har et enormt potensial. Vekstmulighetene innen havbruk og landbruk er betydelige, og vil kreve tilsvarende mengder fôringredienser. Hvorfor skal vi ikke produsere mye av dette selv, og redusere importen, spør Egil Olsvik i Nortura.
Han mener en må lære av andre bransjer.
– Her må det til en industrireising, slik vi har gjort tidligere i Norge innen andre felter som olje & gass.
Stadig flere bedrifter satser nå på å nyttiggjøre biråvarer fra landbruket, havbruksnæringen, fiskeriene og skogen. Mens dette tidligere var ressurser som i liten grad ble nyttiggjort produseres det i dag fôrråvarer, mat, bio-energi og også produkter knyttet til farmasi og medisin av disse ressursene.
-Global befolkningsvekst, behov for nye energikilder og økt fokus på råvareknapphet gjør at vi må nyttiggjøre råvarene klokere enn tidligere. Det er omstilling og det grønne skiftet i praksis, slår Ingebjørg Harto fast.
Harto er konstituert direktør for næringspolitikk i NHO og er ansvarlig for arbeidet i NHO, hvor også representanter fra en rekke landsforeninger i NHO-fellesskapet deltar. Foruten NHO Mat og Drikke og Sjømat Norge som har vært sentrale med å få etablert panelet så deltar også Abelia, BNL og Norsk Industri.
Fakta:
- NHO sitt Bioøkonomipanel er oppnevnt av styret til NHO
- Panelet består av
- Tore Remman Nutrimar AS (leder)
- Siv Østervold, Hordafor AS
- Egil Olsvik, Nortura BA
- Nils Vagstad, NIBIO
- Øyvind Fylling-Jensen, NOFIMA
- Ole Kristian Hjelstuen, Inven2
- Gudbrand Rødsrud, Borregaard ASA
- Olav Veum, Norges Skogeierforbund
- Edel Elvevoll, UiT
- NHO koordinerer arbeidet sammen med NHO Mat og Drikke og Sjømat Norge. Abelia, Norsk Industri og BNL er også med i sekretariat og ressursgruppene til panelet.
- NHO sitt Bioøkomipanel jobber parallelt med regjeringen som skal legge frem sin egen strategi for Bioøkonomien.
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.