Norsk havbruksnæring har hatt en eventyrlig utvikling siden starten for noen tiår siden. I denne perioden har veksten i produsert volum økt år for år med en topp i 2008 på nærmere 900.000 tonn laks og ørret, og en omsetning på vel 19 milliarder kroner.
I moderne matproduksjon har dyrevelferd nærmest blitt en forutsetning for god økonomi, og hvor trivsel er en viktig faktor. I akvakultur er fokus på fiskevelferd i ferd med å endre vårt produksjonsopplegg, da dette er en viktig forutsetning for produksjon av mat av høy kvalitet.
I tillegg er både offentlig lovverk og kundekrav med på å fremskynde en utvikling hvor nye produksjonsmetoder endres og etableres i næringa. I en verdikjedeproduksjon på 2 til 3 år, fra avl og rognproduksjon, settefisk, oppdrett av matfisk, transport og slakting, og videre til kunde og konsum i markeder over hele verden, er topp kvalitet og god fiskevelferd et viktig fundament i en fremtidsrettet næring.
Norsk havbruksnæring tar alle disse utfordringene på alvor og stiller krav til egen kompetanse og velferdstilpasset teknologi i alle ledd. Etisk avliving av fisk er en del av dette og har vært grunnlaget for en stor satsing på omlegging av slaktemetoder i havbruksnæringen.
Denne brosjyren er utdrag av resultater fra en rekke prosjekter de siste årene, gjennomført i regi av Fiskeri- og Havbruksnæringens Forskningsfond (FHF) sitt program Handlingsplan Laks, ledet av FHL.
Brosjyren kan laste ned elektronisk nedenfor, men kan også skaffes i trykt utgave, så langt lageret rekker. Ta kontakt på epost: elisabeth.isachsen@fhl.no (husk å angi ønsket antall eksemplarer).
Vil du lese mer?
Årsmøte for Havbruk Vest arrangeres på Solstrand Hotel & Bad 7. februar.
Sjømat Norge søker flere medarbeidere. Vi er på jakt etter en kommunikasjonssjef og en fagsjef industri.
Sjømat Norge ønsker alle et godt sjømatår 2025.