Norsk havbruksnæring har hatt en eventyrlig utvikling siden starten for noen tiår siden. I denne perioden har veksten i produsert volum økt år for år med en topp i 2008 på nærmere 900.000 tonn laks og ørret, og en omsetning på vel 19 milliarder kroner.
I moderne matproduksjon har dyrevelferd nærmest blitt en forutsetning for god økonomi, og hvor trivsel er en viktig faktor. I akvakultur er fokus på fiskevelferd i ferd med å endre vårt produksjonsopplegg, da dette er en viktig forutsetning for produksjon av mat av høy kvalitet.
I tillegg er både offentlig lovverk og kundekrav med på å fremskynde en utvikling hvor nye produksjonsmetoder endres og etableres i næringa. I en verdikjedeproduksjon på 2 til 3 år, fra avl og rognproduksjon, settefisk, oppdrett av matfisk, transport og slakting, og videre til kunde og konsum i markeder over hele verden, er topp kvalitet og god fiskevelferd et viktig fundament i en fremtidsrettet næring.
Norsk havbruksnæring tar alle disse utfordringene på alvor og stiller krav til egen kompetanse og velferdstilpasset teknologi i alle ledd. Etisk avliving av fisk er en del av dette og har vært grunnlaget for en stor satsing på omlegging av slaktemetoder i havbruksnæringen.
Denne brosjyren er utdrag av resultater fra en rekke prosjekter de siste årene, gjennomført i regi av Fiskeri- og Havbruksnæringens Forskningsfond (FHF) sitt program Handlingsplan Laks, ledet av FHL.
Brosjyren kan laste ned elektronisk nedenfor, men kan også skaffes i trykt utgave, så langt lageret rekker. Ta kontakt på epost: elisabeth.isachsen@fhl.no (husk å angi ønsket antall eksemplarer).
Vil du lese mer?
Sjømat Norges årsarrangement 2026 avholdes i Trondheim. Hold av datoene. Påmeldingslenke og mer informasjon kommer!
Regjeringen har sendt på høring et forslag til forskrift som krever at minst 90 prosent av energibruken på...
Vi vet at sjømatnæringen er kompleks. Derfor inviterer Sjømat Norge til Sjømatskolen. Et frokostseminar for de som...