TØRRFISKAMBASSADØR: Tørrfiskforums Olaf Johan Pedersen dy gir mesterkokken Gian Paolo Belloni det synlige bevis for at han er utnevnt til offisiell Ambassadør for Norsk Tørrfisk. T.v. Arne Gjermundsen, t.h. Lilleba Primicerio og Elisabeth Meyer fra Innovasjon Norge og Eksportutvalget for fisk.
Det er første gang en italiensk kokk får denne utmerkelsen som er innstiftet av tørrfiskprodusentene gjennom Tørrfiskforum, sammen med Eksportutvalget for fisk.
Gian Paolo Belloni har med utgangspunkt i familierestauranten Zefferino hatt stor forkjærlighet for norsk tørrfisk og utviklet et utall retter. Han har servert tørrfisk for både kjente og ukjente, alt fra Paven til celebriteter som Frank Sinatra og Pavarotti har vært faste kunder hos Zefferinos restauranter.
Restaurant Zefferino har med utgangspunkt i Genova spredt seg med avleggere i den eksklusive italienske turistbyen Portofino, Hong Kong og Las Vegas. Alle steder med tørrfisk som en av attraksjonene.
Utnevnelsen av Gian Paolo Belloni som Ambassadør for Norsk Tørrfisk skjedde samtidig med at han åpnet sin egen restaurant like i utkanten av Genova. Restauranten La Cucina de Gian Paolo Belloni er en gourmetrestaurant med Norsk Tørrfisk og Pesto Genovese som bærende elementer. I tillegg til å være en ambassadør for Norsk Tørrfisk både i hjerte og gjerning, hevder Belloni at han forvalter resepten på den beste pestoen.
Olaf Johan Pedersen dy. som har vært fiskeriutsending for Eksportutvalget for fisk i Italia kjenner Belloni og hans kokkekunster godt fra sin tid i landet. Han hilste fra norske tørrfiskprodusenter og eksportører og ga ham et diplom som bevis for at han er utnevnt til ambassadør for Norsk Tørrfisk. Ministerråd Arne Gjermundsen fulgte opp med et messingskilt som skal pryde inngangen til restauranten og være et bevis for Bellonis tørrfisk-kunnskaper.
Under den høytidelige markeringen i Genova deltok også ordføreren i Pieve Ligure og representanter for Liguria region, Eksportutvalget for fisk, Innovasjon Norge og et femtitall inviterte gjester.
Gian Paolo Belloni har høstet stor anerkjennelse som kokk, både i Italia og utenfor landets grenser. I mange år har han vært en av norsk tørrfisknærings store stoltheter, både som kokk i restaurant Zefferino og som læremester og inspirator for unge og eldre kokker som ville lære mer om råvaren tørrfisk og mulighetene for kulinarisk utfoldelse.
Også en rekke norske kokker har fått lære tilberedning av tørrfisk fra Gian Paolo Belloni. Så sent som for et par år siden ble Gian Paolo Belloni invitert til Norge for å inspirere unge kokker til å bruke tørrfisk. Da fikk han for første gang oppleve produksjonen og tørking av fisk på hjell. Det ga ham ytterligere motivasjon med å jobbe med tørrfisk i sine restauranter.
Vil du lese mer?
Årsmøte for Havbruk Vest arrangeres på Solstrand Hotel & Bad 7. februar.
Sjømat Norge søker flere medarbeidere. Vi er på jakt etter en kommunikasjonssjef og en fagsjef industri.
Sjømat Norge ønsker alle et godt sjømatår 2025.