Sjømat Norge ønsker at regjeringen trapper opp innsatsen for villaksen. I siste møte i bransjegruppe havbruk ble det diskutert hvordan en kan sikre at forholdene for laksen i vassdragene bedres.
– Vi har tatt til orde for dette i flere sammenhenger. Nå ønsker vi at flere bidrar med å legge trykk bak et slik krav. Alle som er opptatt av villaksen ve og vel bør være med på det, sier Aina Valland som er direktør for næringsutvikling og samfunnskontakt i Sjømat Norge.
Tiltakene som kan være relevante er blant annet en forbedring av gytegroper etter flommer, restaurere sidebekker/gytebekker, reparere fisketrapper og reversere fysiske inngrep samt kultiveringstiltak.
Vanndirektivet
Et annet viktig tiltak for å styrke forholdene for villaksen vil også være å øke midlene til arbeidet rundt vanndirektivet.
– I det nye direktivet er det sagt at vannforekomstene skal tas tilbake til opprinnelig tilstand. Da bør gytebekker restaureres og gjenåpnes. Vi vet at disse har stor betydning for produksjon av laks og ørret.
– Vi forventer at en prioritere tiltak og gir midler som bedrer anadrom fisks gytemuligheter, gytesuksess og oppvekstforhold i ferskvann, sier Valland.
Gjennom arbeidet med de regionale planer for vannforvaltning er det avdekket flere forhold som gir negativ innvirkning på villaks og sjøørret (bl.a. kulvertbygging, grøftegjenlegging, elveforebygging, erosjonsskader, negativ påvirkning fra avløp, vei- og banebygging mm).
Forskning i havet
Sjømat Norge har i flere år jobbet med å styrke forholdene for villaksen, blant annet gjennom miljøfondet der det ble bevilget nærmere 30 million kroner til ulike tiltak.
– Vi registrere at det ikke ble gitt økte bevilgninger til villaksen i revidert statsbudsjett. Vi mener bevilgningene må økes for statsbudsjettet 2017 og at elveeierlag bør kunne søke på slike midler, sier Valland.
Næringstilgangen i havet er viktig for tilbakevandringen av villaksen. Sjømat Norge mener det derfor er viktig at ressursforskning i havet med mer økosystemforståelse også blir prioritert.
– I tillegg til dette skal vi selvsagt gjøre vårt ytterste for å minske påvirkningen som skjer gjennom rømming og lakselus, legger Valland til.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Slik svarer Sjømat Norge og Norges Fiskarlag om midlertidig driftsordning.
Norge og Russland ble torsdag enige om en ny fiskeriavtale.
Kritisk blikk, krever og mer åpenhet. Bli med og hør hvordan laksen har det.