– Fremtidsprognosene fra FAO (FNs matvareorganisasjon) forteller oss at verden har et stort behov for mer sjømat. Vi her i salen må benytte muligheten.
Utfordringen kunne ikke være klarere da leder i FHLs bransjegruppe havbruk, Sveinung Sandvik, åpnet FEAPs 43 årsmøte i helgen. De 22 medlemslandene var samlet i Oslo for å oppsummere, diskutere samarbeidet og se nærmere på dagens utfordringer.
– Vær stolte av det dere produserer. Bruk muligheten til å spre budskapet om sunn og frisk sjømat, var noe av budskapet fra Sandvik.
Bærekraftig
Det er ikke første gang FEAP holder årsmøte i Norge. Allerede i 1980 var Norge og Balestrand vertskap. To ganger har årsmøtet vært holdt i Trondheim (1987 og 2001), mens Oslo var valgt som åsted denne gang. President i FEAP, Arnolt Chaperon mener at sjømatproduksjonen i Europa bør økes.
– Det er for få europeere som i dag spiser sjømat. Vi har et ansvar for å øke bevisstheten rundt det vi produserer og ikke minst jobbe for at vi skal kunne øke produksjonen.
Chaperon er svært klar på at all matproduksjon skal foregå på bærekraftig vis.
– Vi er avhengig av forbrukernes tillit. Da er bærekraft et viktig stikkord. Det er bare å vise til reaksjonene dere i FHL har fått etter miljøløftet dere la fram nylig.
Tettere dialog
Nye regelverk fra EU, fiskehelse og kvalitet, forforbruk og kontakt med myndigheter og politikere var tema under årsmøtet i Oslo. FEAP har og et ønske om å knytte tettere dialog landene mellom.
– Vi ser at forståelsen for hva vi gjør og hvordan vi driver kan være utfordrende på tvers av landegrensene. Vi kommer nok til å samarbeide mer i fremtiden. Vi kan lære mer av hverandre, sier Chaperon.
Vil du lese mer?
Sjømat Norge leverte nylig sitt høringssvar til Nærings- og fiskeridepartementets høringsnotat av 25. november 2024 om forslag...
Sjøfartsdirektoratet har laget et skriv som forklarer hvordan røktere og akvateknikere registrerer fartstid.
På syv av ni av områder signaliserer Havforskningsinstituttet redusert risiko for havbruksnæringen.