Leverandørene til sjømatnæringen utgjør 14 300 sysselsatte, og utgjør en verdiskapning på 17 milliarder kroner. Eksporten har vist en voldsom økning over de siste ti årene.
– Innovasjonen og skaperkraften som leverandørindustrien representerer er avgjørende for å lykkes med å minske næringens miljømessige fotavtrykk og legge til rette for økt vekst, sier Trude Olafsen.
Olafsen leder Sjømat Norges arbeidsutvalg innen Teknologi- og service. Under teknologi- og servicekonferansen i Trondheim, der hun også ble gjenvalgt som leder frem til 2023, manet hun leverandørnæringen til å ta mer plass.
Innen havbruk er det lett for at oppmerksomheten rettes mot oppdrettsselskapene selv – naturlig nok vil mange si. Vi har mange felles utfordringer som bransje, enten vi er oppdrettsselskap eller leverandører – og det er nettopp i samspillet mellom oppdrettsselskaper og leverandører de gode løsningene vokser fram. Samtidig er det viktig at leverandørene er flinke til å fronte saker som gjelder spesielt for dem. Det er kanskje på tide at vi som leverandører tar større plass og hever vår stemme i større grad.
Trude Olafsen
Teknologi- og servicebransjen er den raskest voksende delen av havbruksnæringen. På under fem år har Sjømat Norges medlemsmasse innen teknologi- og service firedoblet seg. Under konferansen i Trondheim var rundt 100 representanter fra leverandørnæringen til stede.
De siste ti årene har eksporten fra sjømatleverandørene økt betydelig fra ca 1 milliard til mellom fem og seks milliarder kroner i 2020.
Leverandørene til sjømatnæringen sto for en verdiskaping på om lag 17 milliarder kroner i 2020, eller om lag én prosent av privat verdiskaping i fastlands-Norge, ifølge analysen. Sist gang en slik analyse fant sted var i 2016, og da kom Sintef fram til en verdiskaping på 11,7 milliarder kroner. Det fortalte Atle Blomgren, seniorforsker i Norce, under teknologi- og servicekonferansen i Trondheim.
NORCE-rapporten Ringvirkninger og verdiskapningsanalyser i norsk sjømatnæring 2020-2022 ligger vedlagt
Utviklingen viser samtidig at sjømatleverandørene er mer produktive enn øvrige næringer i Fastlands-Norge. Rapporten understreker hvilken betydning leverandørnæringen har i Norge, og hvilken betydning den vil få fremover.
– Sjømatleverandørene må bli mer synlige. Det er hevet over tvil at leverandørene vil representere selvstendige bidrag til viktig verdiskapning, sysselsetting og eksportinntekter for Norge fremover, mener Olafsen.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Velkommen til medlemsmøte i Sjømat Norge havbruk nord 2.-3. juni. Denne gangen møtes vi i vakre omgivelser...
Mattilsynet og Helsedirektoratet trenger mer ressurser for å gi gode kostholdsråd til barn og unge.
Meldingens viktigste formål er å gjøre Norge bedre forberedt på kriser og krig.