Det var representanter for teknologi- og servicebedriftene organisert i Sjømat Norge som møtte statssekretæren. I samtalen med Angelvik la bedriftsrepresentantene Tore Håkon Riple, Ove Løfsnæs og Aina Valland fra Sjømat Norge vekt på at videre utvikling i havbruk er avgjørende for bedriftene i leverandørsektoren.
Bekymret
– Norske teknologi- og servicebedrifter er verdensledende på sitt felt, og etterspørselen er økende. Våre bedrifter vil etter hvert gi en betydelig eksport, men det avhenger av at rammebetingelsene er gode. Vi er bekymret fordi det rammer investeringsvilje og innovasjon dersom vi går inn i stagnasjon i norsk havbruk, sier Tore Håkon Riple.
Først halvår i 2016 gikk den norske lakseproduksjonen ned med ni prosent, og det er ikke ventet noen reell vekst de nærmeste årene. Det er utsiktene til et enda strammere forvaltningsregime fra myndighetene som uroer leverandørene.
Ove Løfsnæs mener teknologi- og servicebedriftene utsettes for en stor risiko. I minst like stor grad som havbruksbedriftene er disse avhengige av videreutvikling og vekst. For å kunne utvikle nye, effektive og bærekraftige løsninger, må det ligge forutsigbarhet og investeringsvilje i bunnen.
Viktig sektor
– Vi oppfattet statssekretæren slik at departementet er bevisst på at dette leddet i næringen er svært viktig. Dersom vi skal øke matproduksjonen og verdiskapingen fra fjord-, kyst- og havområdene, må det legges til rette for utvikling av kostnadseffektive løsninger. Det er dette våre bedrifter er verdensledende på. Det siste Norge trenger nå er bremsing av næringslivet, sier Tore Håkon Riple.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Slik svarer Sjømat Norge og Norges Fiskarlag om midlertidig driftsordning.
Norge og Russland ble torsdag enige om en ny fiskeriavtale.
Kritisk blikk, krever og mer åpenhet. Bli med og hør hvordan laksen har det.