Akvile Daubaryte (24) fra Bud i Romsdal. Ole Olsen (28) fra Sund i Lofoten. Elise Lund Holm (26) fra Båtsfjord og Khaalid (22) fra Husøy i Senja. Engasjert. Positiv. Ikke minst et brennende hjerte for: fiskeindustri!
Sammen med fiskerimiljøet i Båtsfjord har Sjømat Norge i over et år fulgt de fire unge stemmene.
– Vi har vært på jobb sammen med dem, fulgt dem privat og prøvd å svar på hva det er som driver dem, sier Nico Rantala (23).
Filmskaperen fra Båtsfjord har tatt utdanning innen film- og tv-produksjon i York i England. Der fikk han ideen til prosjektet.
– Nico traff en nerve da han tok kontakt. Jeg har selv jobbet på kaia i ungdommen og er fullstendig klar over hvor mye dette betyr for mange lokalsamfunn, sier Øyvind A. Haram, kommunikasjonssjef i Sjømat Norge, som mener det er mange myter om industrien.
– Når en snakker med folk om det å jobbe med fisk, er det mange som tror dette bare er for eldre damer på et samleband med kniven i hånda. Vi ønsker å få frem allsidigheten og mulighetene som ligger der.
Langs vår kyst følger de fire unge i henholdsvis selskapene Vikomar (pelagisk industri, Akvile), Sufi (tørrfisk, Ole), Khaalid (hvitfisk, Brødrene Karlsen) og Lerøy (hvitfisk, Lerøy).
– De er utrolig positive og setter stor pris på det de gjør. For meg som kommer fra Båtsfjord, er det og viktig å vise at det fullt ut mulig å jobbe i industrien, dessuten er den jobben de gjør viktig for et lokalsamfunn. Det trenger flere å se, sier Nico Rantala.
De fire unge stemmene blir å se og høre på Instagram de neste månedene. Rantala vil vise små historier. I tillegg ser han nærmere på muligheten å klippe det sammen i en dokumentar.
– Vi får se hva vi får til. Det viktigste er å få dette frem, at nye som vet lite om sjømat og fiskeindustri får en positiv opplevelse.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Sjømat Norge søker kommunikasjonssjef og fagsjef industri. Bli med på å styrke rammevilkårene for norsk sjømatnæring i...
Sjømat Norge ønsker alle et godt sjømatår 2025.
-Viktige grep er tatt av regjeringen, til tross for den store kvotenedgangen for torsk, sier Sjømat Norge...