• Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
  • Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
Sjomatnorge.no > Sjømat Norge > Laksen er proppfull av sunnhet

Laksen er proppfull av sunnhet

Publisert 02.02.2011 av Sjømat Norge

Sjømat Norge

Aldri før har har det vært solgt så mye laks i Norge. I følge målinger, sier forbrukere at sunnhet er noe av årsaken til at laks blir valgt i større grad enn tidligere. Foto: EFFNorsk laks er noe av det sunneste du kan spise, og den gir full pakke av viktige vitaminer, mineraler, proteiner og fettsyrer. I et innslag hos NRK FBI hevdes det at det er lite omega 3 i norsk oppdrettslaks. Påstanden er ikke rett, sier direktør for helse og kvalitet i Fiskeri og havbruknæringens landsforening, Henrik Stenwig

– Det er riktig at andelen marine ingredienser er redusert, fordi næringen også er opptatt av en så optimal og bærekraftig utnyttelse av de begrensete ressursene vi har tilgjengelig. Men ikke noe av tilgjengelig forskning viser at dette har gått utover sunnheten.

I programmet påstår professor Harald Arnesen at laksen i dag er mer en svømmende grønnsak.

– Det finnes ikke noen bedre allment tilgjengelig matkilde til omega-3 enn laks, og derfor er det synd at Arnesen sprer usikkerhet med sine uttalelser til NRK, sier Stenwig.  I et kostholdsperspektiv er det ingen over og ingen ved siden av laksen. Det er grunn til å understreke at de nye kostholdsrådene fra Helsedirektoratet om å spise mer fisk er for å forebygge sykdom ikke for å lindre sykdom hos hjertepasienter.
 
Upresise målinger
Måten FBI har gjennomført testen på er alt for upresis og ikke representativ for standarden som brukes i forhold til testing.  Dette gjelder alt i fra kvalitetssikring til ulike måter å fjerne feilkilder på.  Fettinnholdet i fisken vil alltid variere, både fra fisk til fisk, men også fra hvor på fisken du måler.   Tall fra NIFES som gjør løpende studier av ernæringsprofilen på oppdretts-laks og andre arter viser at andelen sunne fettsyrer har økt fra 1,7 gram/100g i 2009, til 2,1 gram i 2010. Det er derfor ikke grunnlag for å komme med påstander om at laksen blir mindre sunn.
 
– Når det gjelder produktet fra Lerøy som FBI har testet er dette spesialprodukt som består av halestykker fra fisken, og dermed ikke direkte sammenliknbart med de andre produktene som er testet. Det sier fagsjef i Lerøy Seafood Group, dr. philos. Harald Sveier.

– Denne delen av fisken har et lavere fettinnhold og dermed også mindre mengde omega 3. Ett måltid med denne laksen er likevel et betydelig bidrag til å dekke ukesbehovet av omega-3.
 


Vil du lese mer?

HMS – konferansen 2026

Publisert 02.02.2011 Sjømat Norge

Dato er satt – det er bare å legge inn i kalender. Programmet blir lagt ut her...

– Vi har et forbedringspotensial

Publisert 02.02.2011 Sjømat Norge

Miljødirektoratets tilsynsaksjon viser tydelig at vi kan bli bedre, sier Sjømat Norge og Sjømatbedriftene.

Klart for lokale forhandlinger

Publisert 02.02.2011 Sjømat Norge

Årets mellomoppgjør er vedtatt av LO/YS. Det betyr at lokale forhandlinger kan starte.

Sjømat Norge - en landsforening i NHO

firmapost@sjomatnorge.no

99 11 00 00

Postboks 5471 Majorstuen, 0305 Oslo

  • Om oss
  • Styret
  • Øvrige tillitsvalgte
  • Administrasjonen
  • Forhandlingsutvalg
  • Seafood Federation
  • Høringsuttalelser
  • Kalender
  • Fagområder
  • Materiell
  • Presse

Designet og utviklet av Journey Agency

  • facebook
  • instagram
  • twitter-x
  • paper
  • Personvern
  • Cookies