Bacalao Forum har sammen med SINTEF Energiforskning AS arbeidet med lagringsforholdene for klippfisk.
Emballert og ikke emballert klippfisk ble fulgt i 140 dager på lager med 70 % luftfuktighet og temperatur omkring 5 grader celsius. Målinger viste minimale endringer i vekt for emballert klippfisk i kartong og det ble heller ikke regsitrert kvalitetsforringelser.
Vektmålinger av ikke emballert fisk på pall viste imidlertid store endringer. Ikke emballert fisk øverst på pall, direkte eksponert mot luft i omgivelsene, hadde en negativ vektutvikling på 19,37 % etter 140 dager.
Fisk i nedre lag på pallen, som ikke ble eksponert mot luft i omgivelsene i samme grad, hadde en negativ vektutvikling på 4,9 %. Dette illustrerer viktigheten av bruk av pallehetter eller direkte pakking av ferdig tørket klippfisk.
Klippfisk pakket i emballasje viser ingen eller ubetydelig endringer i vekt.
Klippfisk på palle uten pallehetter viser imidlertid stor nedgang i vekt.
Klippfisk med vanninnhold på mellom 46 – 50 % har et vanndamptrykk på rundt 75 % av rent vann. Hvis fisken skal ta opp eller avgi vann under lagring, må det være en likevekt mellom den relative fuktigheten i lufta som omgir fisken og vannaktiviteten inne i fisken. I praksis betyr dette at luftfuktigheten på lager bør være minst 75 % for at upakket klippfisk ikke skal utveksle fuktighet med omgivelsene.
Prosjektet har vært finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF).
Alle foto; Lasse Rindahl, Norges fiskerihøgskole, Universitetet i Tromsø
Vil du lese mer?
Meldingens viktigste formål er å gjøre Norge bedre forberedt på kriser og krig.
– Min opplevelse er at vi jobber nå enda tettere på problemstillingene, sier Skaar Amthor.
Årsmøte for Havbruk Vest arrangeres på Solstrand Hotel & Bad 7. februar.