• Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
  • Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
Sjomatnorge.no > Sjømat Norge > Lagring av klippfisk

Lagring av klippfisk

Publisert 20.01.2009 av Sjømat Norge

Sjømat Norge

Bacalao Forum har sammen med SINTEF Energiforskning AS arbeidet med lagringsforholdene for klippfisk.

Emballert og ikke emballert klippfisk ble fulgt i 140 dager på lager med 70 % luftfuktighet og temperatur omkring 5 grader celsius. Målinger viste minimale endringer i vekt for emballert klippfisk i kartong og det ble heller ikke regsitrert kvalitetsforringelser. 

Vektmålinger av ikke emballert fisk på pall viste imidlertid store endringer. Ikke emballert fisk øverst på pall, direkte eksponert mot luft i omgivelsene, hadde en negativ vektutvikling på 19,37 % etter 140 dager.

Fisk i nedre lag på pallen, som ikke ble eksponert mot luft i omgivelsene i samme grad, hadde en negativ vektutvikling på 4,9 %. Dette illustrerer viktigheten av bruk av pallehetter eller direkte pakking av ferdig tørket klippfisk.

Klippfisk pakket i emballasje viser ingen eller ubetydelig endringer i vekt.

Klippfisk på palle uten pallehetter viser imidlertid stor nedgang i vekt.

Klippfisk med vanninnhold på mellom 46 – 50 % har et vanndamptrykk på rundt 75 % av rent vann. Hvis fisken skal ta opp eller avgi vann under lagring, må det være en likevekt mellom den relative fuktigheten i lufta som omgir fisken og vannaktiviteten inne i fisken. I praksis betyr dette at luftfuktigheten på lager bør være minst 75 % for at upakket klippfisk ikke skal utveksle fuktighet med omgivelsene. 

Prosjektet har vært finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF).

Alle foto; Lasse Rindahl, Norges fiskerihøgskole, Universitetet i Tromsø


Vil du lese mer?

Statsbudsjettet 2026: – Avgiftsøkninger som svekker konkurransekraften 

Publisert 20.01.2009 Sjømat Norge

Sjømat Norge er overrasket over at det legges frem forslag om nye avgifter på både havbruk og...

Fremtidens matsystemer: Derfor må sjømaten få en nøkkelrolle

Publisert 20.01.2009 Sjømat Norge

Norge står foran en omfattende gjennomgang av hele matsystemet. I sitt høringsinnspill til regjeringens arbeid med «Fremtidens...

Miljøteknologiordning uten tilstrekkelig fleksibilitet

Publisert 20.01.2009 Sjømat Norge

Det er bra at regjeringen har lyttet til høringsinnspillene og ikke satt krav til oppsamling av organisk...

Sjømat Norge - en landsforening i NHO

firmapost@sjomatnorge.no

99 11 00 00

Postboks 5471 Majorstuen, 0305 Oslo

  • Om oss
  • Styret
  • Øvrige tillitsvalgte
  • Administrasjonen
  • Forhandlingsutvalg
  • Seafood Federation
  • Høringsuttalelser
  • Kalender
  • Fagområder
  • Materiell
  • Presse

Designet og utviklet av Journey Agency

  • facebook
  • instagram
  • twitter-x
  • paper
  • Personvern
  • Cookies