• Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
  • Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
Sjomatnorge.no > Sjømat Norge > Lager standarder for havbruk

Lager standarder for havbruk

Publisert 22.01.2009 av Sjømat Norge

Sjømat Norge

– I økende grad foretas det målinger og beregninger på ulike trinn i næringen. Dette gjelder for eksempel måling av temperatur og andre parametre, eller beregninger av fôrfaktor. Dette er ofte viktige størrelser, men problemet er at det ikke finnes klare definisjoner av hvordan disse skal fastsettes, sier fagsjef Jon-Arne Grøttum i FHL.

Det er ikke bare oppdretterne som trenger sammenlignbare data. Flere aktører i industien, leverandørnæringene og forskningsmiljøene etterspør data basert på omforente standarder.

– Behovet er til stede gjennom hele havbrukskjeden, det vil si fra settesfiskanlegg, brønnbåt, matfiskanlegg til slakteri, foredlingsledd og også i leverandørindustrien, sier Grøttum.

En del av grunnlaget for arbeidet ble etablert vinteren 2006 gjennom møte der det var bred enighet om behovet for standarder på en rekke områder. Kontakter og diskusjoner med aktører i bransjen i etterkant av initieringsmøtet har bekreftet dette. Fiskeri- og havbruksnæringens Landsforening (FHL) og SINTEF Fiskeri og havbruk (SFH) tok derfor et initiativ til å komme et skritt videre gjennom å arrangere en workshop i september 2007 for å konkretisere standardiseringsbehovet. Dette ble koordinert med Standard Norge

Som grunnlag for workshopen ble det utarbeidet en parameterliste basert på innspill fra FHL og SFH ansatte. Denne ble også gjennomgått med sentrale FHL-medlemmer i forkant av workshopen, og deretter sendt ut til inviterte deltakere.

Standarden beskriver begreper og målmetoder for å beskrive og kvantifisere oppdrett av laks og ørret, fra rognproduksjon til slaktet fisk. De begreper og målmetoder som er definert skal kunne gi en entydig tallfesting av produksjonen. Dette vil gi blant annet gi anledning til å gjennomføre komparativ analyser av produksjonseffektivitet av de ulike trinnene i kjeden.

– FHL har gjennom ”Opp og ut”-prosjektet bevilget penger til å starte arbeidet med standardisering av produksjonsparamtre for produksjon av laks og ørret.


Vil du lese mer?

Samfunnsoppdraget for bærekraftig fôr

Publisert 22.01.2009 Sjømat Norge

Bærekraftig produsert mat fra havet er et viktig bidrag i arbeidet for å nå våre klimaforpliktelser. Havbruksnæringen...

Årsmøte Havbruk Vest

Publisert 22.01.2009 Sjømat Norge

Årsmøtet til Sjømat Nore Havbruk Vest finner sted på Solstrand Hotell & Bad fredag 13. februar kl....

Arbeidstid for dykkere i havbruk

Publisert 22.01.2009 Sjømat Norge

Arbeidsmiljøloven gjelder for dykkervirksomhet i havbruk. Sjømat Norge minner om at Landsorganisasjonen i Norge, Norsk Sjømannsforbund og...

Sjømat Norge - en landsforening i NHO

firmapost@sjomatnorge.no

99 11 00 00

Postboks 5471 Majorstuen, 0305 Oslo

  • Om oss
  • Styret
  • Øvrige tillitsvalgte
  • Administrasjonen
  • Forhandlingsutvalg
  • Seafood Federation
  • Høringsuttalelser
  • Kalender
  • Fagområder
  • Materiell
  • Presse

Designet og utviklet av Journey Agency

  • facebook
  • instagram
  • twitter-x
  • paper
  • Personvern
  • Cookies