Ole Mindor har klatret til topps to ganger. Hemmeligheten er det som omtales som verdens mest unike råvare.

– Dette er utrolig flott. Vi setter svært stor pris på en slik pris. Det viser hvor bra norsk hval er blitt, sier Ole Mindor Myklebust.

Da hele sjømatnæringen var samlet til Sjømat Norges årskonferanse I Ålesund, ble hvalprodusenten fra Harøya på grensa mellom Sunnmøre og Romsdal trukket frem på podiet under middagen.

– Dette er et kvalitetsprodukt i verdensklasse. Hvalkjøtt har lange tradisjoner i Norge. Det er derfor gledelig at det er i ferd med å gjenerobre sin plass på middagsbordet, sier adm.dir i Matmerk Nina Sundqvist.

Sjømat Norge

Ole Mindor Myklebust er daglig leder i Myklebust hvalprodukter på Harøya. Her under prisutdelingen med Matmerks direktør Nina Sundqvist. FOTO: Sjømat Norge.

Myklebust hvalprodukter ble for andre gang hedret av Matmerk. Tidligere er produsenten tildelt utmerkelse for lettrøkt hvalkjøt, denne gangen ble hvalbiffen satt pris på.

– Superlativene satt løst da en fagjury smakte seg igjennom. Det er fantastisk mørt og i en helt egen klasse, sier Sundqvist.

Se dokumentaren «Slaget om hvalen» der familien Myklebust forteller om hvordan de har jobbet i flere tiår. FOTO: NRK

SE DOKUMENTAREN:
https://tv.nrk.no/program/KOID76003514/slaget-om-kvalen

Kvalitetsmerke
Merkevareforeningen Norsk Hval, der Myklebust er en av medlemmene, har de siste årene jobbet målrettet med å heve statusen til hvalkjøtt. I dag blir hvalkjøtt produsert etter en egen kvalitetsordning.

– Vi produserer kjøttet uten træler og smaken av harskhet. Kvalitetsmerket har uten tvil hevet kjøttet mange hakk. Dette er en ordning som er godkjent av Mattilsynet og som gjør at hvalkjøtt i dag kanskje er verdens mest unike råvare, sier Myklebust.

Sammen med brødrene Karsten og Dag har familien i fiskebåtrederiet jaktet hval siden 1912. I dag selger de hvalkjøtt til både restauranter og dagligvarebransjen.

– Norsk hval fortjener langt mer annerkjennelse. Fangstmetodene er unike. I tillegg er norsk hvalfangst svært bærekraftig. Når en i tillegg kan skilte med den mest sunne biffen som er å oppdrive, bør det ikke være tvil om at flere bør spise norsk hval, sier Ole Mindor.

 

Sjømat Norge

Produksjon av hval foregår svært kontrollert. Før en tar kjøtet ut av container (etter transport fra båt), må Mattilsynet kontrollere hvert parti.

Sjømat Norge

Her taes det prøver av temperatur og lukt. Hvalkjøtt skjæres fra store loinser som gjerne er opp mot 250 kg. FOTO: SJØMAT NORGE

 

 

 

 

 

 

 

Vil du lese mer?

Previous articles arrow. Next articles arrow.

Viktige nei til grunnrenteskatt

Lønnsoppgjøret går til mekling

Medlemsmøte – maring, mel og olje

NHOs HMS-dag

Ber om utsatt nedtrekk i «røde» områder

Kraftig kutt i bruk av legemidler mot lakselus

Ber Mattilsynet trekke forslag til nye transportkrav

Ledig stilling: Fagsjef næringspolitikk

Kurs i rømmingssikring landanlegg, Bergen

Flere trygge sjømattrailere på veiene