– Dette er utrolig flott. Vi setter svært stor pris på en slik pris. Det viser hvor bra norsk hval er blitt, sier Ole Mindor Myklebust.
Da hele sjømatnæringen var samlet til Sjømat Norges årskonferanse I Ålesund, ble hvalprodusenten fra Harøya på grensa mellom Sunnmøre og Romsdal trukket frem på podiet under middagen.
– Dette er et kvalitetsprodukt i verdensklasse. Hvalkjøtt har lange tradisjoner i Norge. Det er derfor gledelig at det er i ferd med å gjenerobre sin plass på middagsbordet, sier adm.dir i Matmerk Nina Sundqvist.
Myklebust hvalprodukter ble for andre gang hedret av Matmerk. Tidligere er produsenten tildelt utmerkelse for lettrøkt hvalkjøt, denne gangen ble hvalbiffen satt pris på.
– Superlativene satt løst da en fagjury smakte seg igjennom. Det er fantastisk mørt og i en helt egen klasse, sier Sundqvist.
SE DOKUMENTAREN:
https://tv.nrk.no/program/KOID76003514/slaget-om-kvalen
Kvalitetsmerke
Merkevareforeningen Norsk Hval, der Myklebust er en av medlemmene, har de siste årene jobbet målrettet med å heve statusen til hvalkjøtt. I dag blir hvalkjøtt produsert etter en egen kvalitetsordning.
– Vi produserer kjøttet uten træler og smaken av harskhet. Kvalitetsmerket har uten tvil hevet kjøttet mange hakk. Dette er en ordning som er godkjent av Mattilsynet og som gjør at hvalkjøtt i dag kanskje er verdens mest unike råvare, sier Myklebust.
Sammen med brødrene Karsten og Dag har familien i fiskebåtrederiet jaktet hval siden 1912. I dag selger de hvalkjøtt til både restauranter og dagligvarebransjen.
– Norsk hval fortjener langt mer annerkjennelse. Fangstmetodene er unike. I tillegg er norsk hvalfangst svært bærekraftig. Når en i tillegg kan skilte med den mest sunne biffen som er å oppdrive, bør det ikke være tvil om at flere bør spise norsk hval, sier Ole Mindor.
Vil du lese mer?
Slik svarer Sjømat Norge og Norges Fiskarlag om midlertidig driftsordning.
Norge og Russland ble torsdag enige om en ny fiskeriavtale.
Kritisk blikk, krever og mer åpenhet. Bli med og hør hvordan laksen har det.