left::- I fjor lå veksten på 22 prosent i uttak av laks fra opdrettsmerdene blant annet ved å bygge ned biomassen noe. Vi kommer til å produsere enda mer i år, men veksten blir moderat i forhold til fjoråret, sier fagsjef for statistikk og marked i FHL Jon A. Grøttum.
Grøttum bygger sin vurdering på utviklingen i salget av fiskefor. Hittil i år ligger forbruket av for mellom en og to prosent høyere enn i 2007.
– Denne begrensede veksten i foromsetningen reflekterer den faktiske situasjonen i næringen akkurat nå. Biomassen, mengden laks i sjøen, er noe høyere enn i 2007. Samtidig gjør lave sjøtemperaturer at tilveksten er lavere enn fjoråret da det var varmere i vannet. På basis av det vi vet nå konkluderer vi med at det blir en kontrollert vekst i uttaket av oppdrettslaks i år, sier han.
Oppdaterte faktaopplysninger om utvikling og status i oppdrettsnæringen finnes i vedlagte utgave av nyhetsbrevet Akvafakta. Ytterligere informasjon om om priser, produksjon, omsatt volum og annen statistikk fra norsk oppdrettsnæring finnes på www.akvafakta.no .
FHL dekker hele verdikjeden fra fjord til bord innen norsk fiskeri- og havbrukssektor. FHL er en landsdekkende næringspolitisk arbeidsgiverorganisasjon hvor medlemmene er alt fra små familiebedrifter til store multinasjonale selskap. FHL er tilsluttet Næringslivets hovedorganisasjon (NHO).
VEDLEGG: Akvafakta
Vil du lese mer?
Mattilsynet og Helsedirektoratet trenger mer ressurser for å gi gode kostholdsråd til barn og unge.
Meldingens viktigste formål er å gjøre Norge bedre forberedt på kriser og krig.
– Min opplevelse er at vi jobber nå enda tettere på problemstillingene, sier Skaar Amthor.