MELD DEG PÅ / PROGRAM : Trykk her
– Kampen om råstoffet hardner til, og det blir stadig mindre “fritt” råstoff tilgjengelig for fiskeindustrien. Dette påvirker verdiskapingen av norsk fisk og aktiviteten langs kysten. Vi trenger en debatt om det er de mest effektive bedriftene som vinner kampen om råstoffet eller om andre forhold styrer konkurransen.
Spørsmålene kommer fra direktør for industri i Sjømat Norge Sverre Johansen. 14.mars inviteres alle som er interesserte i en levende kyst, til å bli med på debatt. Det handler om hvilken fiskeindustri Norge skal ha i fremtiden? Hvordan kan industrien sikre seg nødvendig og forutsigbar råstofftilgang for å kunne være konkurransedyktig i det globale markedet?
– Vi i Sjømat Norge inviterer til en konferanse i Næringslivets Hus (NHO). Skal vi ha en levedyktig fiskeindustri i Norge i fremtiden, så er like konkurransevilkår en forutsetning. Vi må få nå sette søkelys på bedriftenes rammebetingelser og fiskeindustrien sentral plass i verdikjeden for norsk sjømat, sier Johansen
Fiskereid industri og leveranser utenlands
Kampen om råstoffet er valgt som tema for konferansen, noe Johansen mener er svært aktuelt.
– Vi ser at aktører i fiskeflåten etablerer egne bedrifter for å drive industri og eksport. Denne integrasjonsmuligheten er forbeholdt «aktive» fiskere, og gir ulike konkurransevilkår. Samtidig må industrien i Norge konkurrere om råstoffet med utenlandske selskaper. Konsekvensen er at det eksporteres mye ubearbeidet råstoff. Dette handler ikke om at norsk industri ikke er konkurransedyktig, men heller om kapasitetsutnyttelse, risiko, markedsadgang og særnorske krav og reguleringer.
Vinterens store diskusjon i fiskeindustrien har vært råstofflekkasjen. Stadig mer fisk går ubearbeidet ut av landet, uten at fiskeindustrien får muligheten til å konkurrere.
– I vinter har vi mistet lodde her, fordi den norske fiskeflåten har valgt å levere andre steder. Vi må selvsagt akseptere internasjonal konkurranse, men vi er opptatt av at denne må skje på like vilkår og at industrien i Norge må få mulighet til å dela i konkurransen.
Det har også skapt reaksjoner at norske båter leverer på Færøyene, i en situasjon der båter fra Færøyene ilegges en ekstra avgift på to kroner kiloen dersom de leverer utenfor færøyske landanlegg. I tillegg ser vi nå at Skottland vurderer lignende tiltak. Den tapende part i dette er utelukkende norsk fiskeindustri.
Hele verdikjeden
Konferansen i Oslo 14. mars byr på hele bredden i norsk fiskeindustrien. Her blir det muligheter til å treffe både de som har lykkes, de som har store utfordringer og de som har planer om endringer.
– Vi trenger en god diskusjon. Vi trenger å lære av hverandre, men ikke minst vi må også ha myndighetene med på laget. Derfor er vi glade for at alle de fiskeripolitiske talspersonene i partiene på Stortinget stiller.
– Og hvem ønsker du i salen?
– Alle som er opptatt av den norske sjømatnæringen. Gjennom generasjoner har vi vist at en god industri som kan konkurrere på like vilkår, gir store ringvirkninger. Industrien skaper sysselsetting, er en bærebjelke for bosettingen og bidrar til gode lokalsamfunn. Det bør være interessant i disse dager, ikke minst med tanke på diskusjonene om opprør på bygda, sier Johansen og håper på fullsatt sal i Oslo.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Årsmøte for Havbruk Vest arrangeres på Solstrand Hotel & Bad 7. februar.
Sjømat Norge søker flere medarbeidere. Vi er på jakt etter en kommunikasjonssjef og en fagsjef industri.
Sjømat Norge ønsker alle et godt sjømatår 2025.