Til alle medlemmer og samarbeidspartnere
Trondheim, 18. desember 2008
Kjære oppdrettsvenner i Midtnorge!
Når et nytt oppdrettsår snart er omme, er det hyggelig å registrere at oppdrettsnæringen i Midtnorge har hatt et rimelig godt år. Dette til tross for at krise er det ordet som har vært hyppigst brukt i media det siste året og spesielt i forbindelse med klima- og finanskrise. Og midtnorske oppdrettere er så absolutt prisgitt både vær og verdensøkonomi, faktorer som står utenfor vår kontroll.
Av de faktorer som vi som næring har mulighet til å påvirke og også har et stort ansvar for, er vårt omkringliggende miljø. Analyser som er gjennomført det siste året bekrefter at oppdrett av laks og ørret bruker lite energi til produksjon og transport, og at vi derfor også har et lavt klimautslipp i forhold til andre produsenter av proteinrik mat. Dette til tross for at vi produserer langreist mat. Vi har tidlig vist at vi har en meget effektiv utnyttelse av de råstoffene som inngår i produksjonen. Råstoffer som alternativt ville blitt benyttet til annen matproduksjon, med en mindre effektiv utnyttelse.
I regionen er det nok rømming som flest stiller spørsmålstegn ved når det er snakk om næringens negative effekter på miljøet. Også på dette området kan vi vise til en positiv utvikling de siste årene. Oppdretterne langs kysten har gjort betydelige investeringer i nytt og robust utstyr, og det er jobbet målrettet med å bedre kompetanse, rutiner og annet rømmingsforbyggende arbeid. Dette gir nå resultater i form av lavere rømmingstall! Både nasjonalt og regionalt kan vi vise til en svært hyggelig utvikling.
FHL har en nullvisjon for rømming. I praksis vil det si at fisk som rømmer fra merdene ikke skal påvirke villaksen. For å kunne verifisere at vi greier å oppfylle denne visjonen, er det behov for en korrekt registrering av innslag av villaks, og bedre kunnskap om hva som er akseptable nivåer. Midtnorsk havbrukslag har deltatt aktivt i Namsen-prosjektet, både gjennom deltagelse og økonomisk støtte. Men ikke minst har dette vært prosjekt hvor ulike interesser har greid å samarbeide om et felles mål. Som en bonus så viser tallene fra prosjektet at innslaget av rømt laks fra våre anlegg er mindre enn tidligere . I tillegg synliggjør prosjektet viktigheten av metodikk når tallene skal fastsettes. Forhåpentligvis greier vi å finne finansiering til videreføring av prosjektet neste år.
Midtnorsk deltar også i Lakserådet for Trondheimsfjorden, en viktig arena der vi kan gå i åpen dialog med grupper som er kritiske til oppdrettsnæringen. Til tross for at det kan være uenighet om faglige og næringspolitiske spørsmål, er det bedre å ta diskusjonen på møter og ikke i mediene. Vi har ikke noe å skjule tvert imot – og en åpen dialog bidrar til større gjensidig forståelse.
Til tross for at vi dokumenterer at vi driver bærekraftig og produserer mat som er etterspurt, sunn og god, kan det være vanskelig å nå fram i mediebildet. Det er medienes jobb å problematisere aktuelle saker i samfunnet. Det innebærer også et kritisk søkelys på en så stor og viktig næring som oppdrettsnæringen. Samtidig er det en kjensgjerning at mange er skeptiske til ny virksomhet, og kanskje spesielt alt som minner om industri. Da er det gjerne lettere å la skeptiske hytteeiere dominere spaltene i stedet for å formidle suksesshistoriene som er basert på dokumenterte fakta. Men skal vi kunne utvikle denne næringen videre, må næringsorganisasjonen og den enkelte oppdretter bidra til et godt omdømme gjennom et daglig arbeid hvor vi er bevisst på viktigheten av å drive forsvarlig. Vi kan også bli flinkere til å fortelle hva næringen betyr for mange lokalsamfunn langs kysten. Å jobbe med omdømme er et langsiktig arbeid.
Vi registrerer av både myndighetene, riksadvokaten og politiet har skjerpet kontrollen av næringen. Og som næring er vi forpliktet til å følge forskrifter og lover. Men vi kan ikke akseptere at vi fremstilles som generelt kriminelle, og at forvaltningsorgan forsøker å innføre begreper som stigmatiserer en hel næring. Vi har også opplevd at selskaper har blitt ilagt bøter for som skyldes uheldige omstendigheter, og som i tillegg ligger på et nivå som ligger langt utenfor et normalt straffenivå. Så vidt vi kjenner er det ingen andre næringer som kan vise til samme behandling av det offentlige.
Midtnorge er den regionen i Norge som i størst grad utnytter den produksjons-begrensningen som er gitt næringen i form av maksimal tillatt biomasse. FHL ble hørt i sitt ønske om en økning i produksjonskapasiteten på 6 8 %. For Midtnorge ble økningen gitt i form av 8 konsesjoner i Nord-Trøndelag, 7 konsesjoner i Sør-Trøndelag og 5 konsesjoner i Møre og Romsdal. Midtnorsk Havbrukslag skulle gjerne hatt en generell økning av MTBen, og når det først ble konsesjonstildeling, er vi av den oppfatning at det ville har vært riktig at en større del av veksten hadde kommet til den midtre regionen. FHL ville jobbe videre for at fremtidig økning i produksjonsvolumet kommer i form av økning av MTB, og aller helst i en fast årlig vekst for å sikre næringen en forutsigbarhet.
Midtnorge har i året som snart er lagt bak oss hatt en del utfordringer relatert til fiskehelse. VHS i Storfjorden er blant de sakene som har skapt størst mediaoppmerksomhet, og har vært vanskelig for flere selskaper i området. Til tross for disse utfordringene, har regionen som helhet vært heldig stilt med tanke på sykdomstilfeller. Det er hyggelig å registrere alt det gode forbyggende arbeidet som utføres, blant annet regionaliseringen på Nordmøre, etablering av beredskapsplaner og arbeidet med PD-gruppen. Forhåpentligvis vil all den innsatsen som nå legges ned gi resultater i årene som kommer.
Dette året fikk regionlaget fikk en ny leder ved siste årsmøte ved Knut Staven, og i august tok Jon Arne Grøttum over etter Jørund Larsen om regionsjef. Utfordringene med skifte i mannskap er at det skal reetableres relasjoner til viktige samarbeidspartnere. Vi vil fortsette det gode samarbeidet som er etablert med offentlige etater og private organisasjoner og selskaper om å utvikle næringen videre i Midtnorge. Midtnorsk Havbrukslag er med i alle sentrale fora i fylkene, og jobber opp mot regionale politikere.
Midtnorsk Havbrukslag er inne i sitt andre år etter reorganiseringen av FHL og sammenslåingen av de tre fylkene i Midtnorge. Vi skal ikke legge skjul på at Arbeidsutvalget føler at regionslaget enda ikke har funnet en optimal arbeidsform, og kanskje mistet noe autoritet/innflytelse, etter omorganiseringen.Arbeidsutvalget tror og ønsker at det skal være mulig å utnytte de ressursene vi disponerer på en enda bedre måte for våre medlemmer. Over nyttår vil vi gjennomføre en spørreundersøkelse blant medlemmene for å lære mer om hvordan regionlaget oppfattes i dag, hvordan vi kan bli bedre, og hvilke oppgaver laget bør prioritere. Vi håper at alle tar seg tid til å svare på spørreskjemaet når det er sendt ut.
I og med at administrasjonen er plassert i Trondheim, ser vi behovet for å ha et spesielt fokus på å etablere relasjoner i Møre og Romsdal i tiden fremover.
Midtnorsk havbrukslag representerer ei fantastisk næring, som produserer et unikt produkt i en unik region. Bruk oss!
Da gjenstår det bare å ønske alle medlemmer og samarbeidspartnere en riktig God Jul og et Godt Nytt År!
Vennlig hilsen
Knut Staven Jon Arne Grøttum
Leder, FHL Midtnorsk Havbrukslag Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag
Vil du lese mer?
Velkommen til medlemsmøte i Sjømat Norge havbruk nord 2.-3. juni. Denne gangen møtes vi i vakre omgivelser...
Mattilsynet og Helsedirektoratet trenger mer ressurser for å gi gode kostholdsråd til barn og unge.
Meldingens viktigste formål er å gjøre Norge bedre forberedt på kriser og krig.