Han leder verdens største ryddeaksjon, er kåret til «Champion of the Earth» av FN og hylles av verdensledere. Torsdag 14. september er Afroz Shah innleder på plastseminaret til den norske sjømatnæringen i Norheimsund.
– Dette er stort. Afroz Shah har skapt en miljøbevegelse som startet i India og som nå har blitt verdens største strandryddeprosjekt. Han har blitt en ledestjerne og et stort forbilde for en hel verden. Vi er både ydmyke og svært stolte over at han har takket ja til å stille som innleder på vårt fagseminar om plast, sier kommunikasjonssjef Henrik Wiedswang Horjen i Sjømat Norge.
Han er koordinator for seminaret, som arrangeres av Sjømat Norge, Råfisklaget, Sjømatbedriftene, Fiskarlaget, Pelagisk Forening, Sjømatrådet, Fiskebåt, FHF og Sildelaget i forbindelse med verdens største opprydningsaksjon Rein Hardangerfjord i Norheimsund 14. september.
Meld deg på plastseminaret Sjømatnæringen sammen for et rent hav
Afroz Shah er en indisk advokat som er kjent for sin utrettelige kamp mot marin forsøpling i elver og på strender. Det som i 2015 startet som en ryddeaksjon på Versova-stranden i hjembyen Mumbai, er i dag en global bevegelse som samler over 200 000 frivillige.
– Jeg er svært glad for å bli invitert til den norske sjømatnæringens seminar om plast og marin forsøpling og ser frem til å dele mine perspektiver på plastforurensning over hele verden. Opprydding, plastreduksjon og håndtering av plastavfall er nøkkelområdene for å hjelpe og helbrede havene våre.
Afroz Shah
Han forklarer at han elsker havet og føler at alle mennesker har en plikt å gjøre det fritt for plast.
– Rein Hardangerfjord er et prosjekt til stor inspirasjon for alle. Når alle bidrar, ser vi hvor mye vi kan få til sammen. Det er gledelig å se hvor mye det hjelper, sier Shah.
Les også:
Seminaret starter med lunsj torsdag 14. september klokken 11.30 på Thon Hotel Sandven. Det skjer i mforbindelse med Rein Hardangerfjord, som er en del av strandryddeuka.
– FN har gitt Afroz Shah sin høyeste miljøpris, “Champion of the Earth”, og offentlig betegnet oppryddingsarbeidet hans som «den største strandryddingen i verdenshistorien». I India har statsminister Narendra Modi beskrevet Afroz Shah som en inspirasjon for hele landet, og han lyttes til av vedens ledere. Det er med andre ord en global miljøgigant som inntar scenen vår, sier Horjen.
Versova Beach var stranden Afroz Shah tok initiativ til å rydde. Stranden var dekket av nærmere 1m med plast, og det var totalt fjernet 4,9 tonn søppel. Her fra etter opprydningen var ferdig. Bragden er av UNEP betegnet som verdens største strandrydding. Foto: Kenneth Bruvik
Engasjerer hele sjømatnæringen
På seminaret vil Nina Møgster, administrerende direktør i Lingalaks, møte Kenneth Bruvik til panelsamtale, akkompagnert av Handelens Miljøfond og Hold Norge Rent. Grieg Seafood og Scale AQ vil snakke om hvordan de jobber for at sjømatnæringen skal få bedre kontroll på plast i omløp, resirkulere plasten og ha systemer som ivaretar EUs plastdirektiv som i løpet av kort tid vil gjøre seg gjeldende.
Les også: Samla inn 1,4 tonn i løpet av få timer
I tillegg stiller både Kystverket og Fiskeridirektoratet med Per Jan Osdal og Øyvind Lie, henholdsvis fungerende kystdirektør og assisterende fiskeridirektør.
– Plast i havet er et alvorlig globalt problem som vi alle har et ansvar for å løse. For den norske sjømatnæringen et rent hav en forutsetning, så dette er et tema som engasjerer oss alle, understreker Henrik Wiedswang Horjen.
Selve ryddeaksjonen finner sted fredag 15. september, der alle selskapene fra fjorden er representert.
– Det hadde ikke vært mulig å løse et ryddeoppdrag av størrelse som «Rein Hardangerfjord» uten sjømatnæringens bidrag. Det er i samarbeidet den store kraften ligger og som gjør en ryddeaksjon av en slik størrelse mulig. Den kraften man kjenner på at hele samfunnet bidrar, det er det som gir håp. Med alle arbeidsbåtene og mannskapene gir sjømatnæringen et uvurderlig bidrag, sier Kenneth Bruvik.
Sjømat Norge organiserer egen ryddeaksjon i områdene rundt Ølve og Onarheim. Ta kontakt med Henrik Wiedswang Horjen for deltakelse.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.