Saken har stått helt bom fast. Siden 1997. I snart 30 år. Flere forsøk på å få redusert avgiften er gjort opp gjennom årene, og nå ønsker industrien langs kysten enda en gang å gjøre endringer. Men Nærings- og fiskeridepartementet lukker døren.
-Jeg er skuffet over at departementet velger å se bort fra en så tydelig beskjed fra en samlet fiskeindustri, sier Rita Karlsen som er daglig leder i Brødrene Karlsen AS på Husøy i Senja. Karlsen er også tillitsvalgt i Sjømat Norge.
Alle norske eksportører av sjømat må betale inn en markedsavgift til Norges Sjømatråd. Avgiften brukes til å drive generisk markedsføring av sjømat, hovedsaklig i utlandet, men også i Norge. Avgiften varierer i størrelse fra fiskeslag til fiskeslag. Hos såkalte konvensjonelle produkt, dvs tørrfisk, klippfisk og saltfisk, har avgiften vært den samme siden 1997; 0,75 %.
– Dette svekker mulighetene for økt norsk bearbeiding av sjømat,
Rita Karlsen, Brødrene Karlsen.
Sjømatbedriftene og Sjømat Norge sendte i desember 2022 felles brev til Nærings- og fiskeridepartementet med anmodning om reduksjon i markedsavgiften for konvensjonelle produkter fra 0,75% til 0,5%. Denne anmodningen har departementet nå avslått.
En vesentlig grunn til ønsket om lavere markedsavgift er at bearbeidede sjømatprodukter i tolltariffens kapittel 16 er innrømmet fullt fritak for markedsavgift. Konvensjonelle produkter er også å anse som bearbeidet sjømat, men hører hjemme annet sted i tolltariffen hvor det er krav om markedsavgift. Norsk fiskeindustri anser det ikke riktig at bearbeidede konvensjonelle produkter skal ha næringens høyeste markedsavgift på 0,75%.
– Dette svekker mulighetene for økt norsk bearbeiding av sjømat og dermed også den verdiskaping som er mulig å få til i kystsamfunnene, sier Karlsen.
Driftsmarginene for produsenter innen den såkalte konvensjonelle sektoren er svak, noe den har vært over lengre periode. Samtidig tilsier dagens markedssituasjon og prisbilde samt eksportverdi at avgiften for konvensjonelle produkter kan reduseres.
Departementet fulgte opp det felles initiativet fra Sjømatbedriftene og Sjømat Norge gjennom egen høringssak i juni i år. Denne høringsrunden er nå avsluttet, og departementet har besluttet å ikke imøtekomme ønsket om redusert markedsavgift.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.