• Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
  • Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
Sjomatnorge.no > Sjømat Norge > Grandis ut, sushi inn!

Grandis ut, sushi inn!

Publisert 19.09.2011 av Sjømat Norge

Sjømat Norge

Sushitrenden har flyttet seg fra restaurantbord til norske kjøkkenbenker. En fersk undersøkelse som Norstat har gjennomført for Eksportutvalget for fisk, viser at 40 prosent av nordmenn har spist sushi i løpet av det siste året, og 25 prosent av disse har laget det selv.

Nasjonal mattrend
Agnete Ryeng fra forskningsinstituttet Nofima forsker på sushitrenden, og mener sushi har gått fra å være et byfenomen til å bli en ny nasjonal mattrend.

– Tilgjengeligheten øker raskt, så nå er det stadig flere som har prøvd å lage sushi og erfart at de mestrer det. Da utfordrer sushi raskt både taco og pizza. Også disse mattrendene startet som eksotisk mat på restauranter før de erobret sofakrokene og fredagskveldene våre, sier Ryeng.

Ny sushibar hver måned
Norske ganer har fått dilla på rå fisk. Den norske sushihistorien begynte med én restaurant i Oslo i 1985, og nå åpner det i snitt en ny norsk sushibar hver måned. Ragnhild Eriksen Heen i Eksportutvalget for fisk tror veksten bare vil fortsette, og begrunner det med sushiens suksess på verdensbasis.

– Et enkelt bilde som illustrerer trenden er at det nå leveres mer sushi enn pizza på dørene i Paris, sier Heen.

Treffer flere trender
Heen forklarer sushiens suksess med at den treffer flere globale livsstilstrender samtidig, spesielt helse og bekvemmelighet.
– Helsetrenden gir et spesielt fokus på kostholdets forebyggende egenskaper, mens bekvemmelighet handler om at maten må passe inn i tidsklemma, sier Heen.
 


Vil du lese mer?

Statsbudsjettet 2026: – Avgiftsøkninger som svekker konkurransekraften 

Publisert 19.09.2011 Sjømat Norge

Sjømat Norge er overrasket over at det legges frem forslag om nye avgifter på både havbruk og...

Fremtidens matsystemer: Derfor må sjømaten få en nøkkelrolle

Publisert 19.09.2011 Sjømat Norge

Norge står foran en omfattende gjennomgang av hele matsystemet. I sitt høringsinnspill til regjeringens arbeid med «Fremtidens...

Miljøteknologiordning uten tilstrekkelig fleksibilitet

Publisert 19.09.2011 Sjømat Norge

Det er bra at regjeringen har lyttet til høringsinnspillene og ikke satt krav til oppsamling av organisk...

Sjømat Norge - en landsforening i NHO

firmapost@sjomatnorge.no

99 11 00 00

Postboks 5471 Majorstuen, 0305 Oslo

  • Om oss
  • Styret
  • Øvrige tillitsvalgte
  • Administrasjonen
  • Forhandlingsutvalg
  • Seafood Federation
  • Høringsuttalelser
  • Kalender
  • Fagområder
  • Materiell
  • Presse

Designet og utviklet av Journey Agency

  • facebook
  • instagram
  • twitter-x
  • paper
  • Personvern
  • Cookies