Filetforum laks FHF sto for arrangementet. Konklusjon fra diskusjon er at næringen er pårett vei og den forskning som nå er satt i gang er etterspurt og ansees nyttig av foredlingsindustrien.
Det er fortsatt mye å gjøre og utfordringer knyttet til kvalitet på sluttprodukter er høyst relevant. Bløt filet, spalting og melanin er kvalitetsfeil som prioriteres høyt på listen over områder som skal forbedres. Dertil er også hygiene et tilsvarende viktig område som ved økt filetproduksjon, vil få enda større aktualitet.
Presentasjoner kan lastes ned nedenfor (lenker)
Det er et helt klart ønske om å øke innsatsen for å kartlegge årsaker til spalting og finne tiltak som kan bedre tekstur i laksefilet. I fortsettelsen av de prosjektene som er i gang, skal det settes i gang nye undersøkelser for å følge opp de spor en har i kartlegging av årsaksforhold for å bidra til fastere filet.
Det er et ønske fra bransjen å drive en rasjonell produksjon og hvor filetering foretas like etter slakting uten mellom lagring. For at det skal være mulig, må en ta hensyn til fiskens velferd særlig i perioden fram til slakt. Gjennom erfaring og forskning er det enighet om at god velferd og lavt stressnivå hos fisken også gir fordeler i form av bedre kvalitet på sluttproduktet. Slakting direkte fra oppdrettsmerd er under utprøving og det har vært stor interesse for konseptet. Resultatene er lovende og kan bli opptakten til en helt ny måte å tenke slakting og foredling.
Etterlyser nærmere samarbeid
Et nærmere samarbeid mellom Filetforum laks og leverandørindustrien ble etterspurt i diskusjonen. Det er særlig prosessteknologi og emballasje hvor en ser utfordringer som bør løses i samarbeid mellom brukerne og leverandører. Det ble pekt på at et nærmere samarbeid med MarinePack prosjektet kan være nyttig.
En rekke prosjekter er i gang, noe som vil bli fulgt opp videre med samling i Filetforum laks som skjer to ganger i året. Neste anledning vil bli annonsert god tid i forkant. Resultater av forskningen blir lagt ut på www.fhf.no etter hvert som de fremkommer.
Programmet med kopi av foredragene kan lastes ned fra linken under de enkelte foredrag:
1. Hvilke utfordringer får vi når laksefilet overtar som hovedprodukt i norsk lakseproduksjon? Ken Schønningsen, Marine Harvest Norge.
Last ned.
2. Kvalitet fra avl til gaffel kartlegging av kvalitetsavvik i laksefilet og tiltak for å hindre avvik som melaninflekker, fargeavvik og bløt tekstur. Turid Mørkøre, Nofima Marin.
Last ned.
3. Pre-rigor marinert laksefilet. Anlaug Ådland Hansen, Nofima Mat.
Last ned.
4. Bedøvelse, slakting og transport av levende fisk hvordan innvirker det på muligheten til filetproduksjon pre-rigor? Kjell Midling, Nofima Marin.
Last ned.
5. Automatisert deteksjon av kvalitetsfeil og sortering av produkter i forhold til kvalitetsegenskaper. Karsten Heia, Nofima Marin.
Last ned.
6. Hygiene og matrygghet med spesiell fokus på kontroll med Listeria ved filetproduksjon av laks. Anlaug Ådland Hansen og Solveig Langsrud, Nofima Mat.
Last ned.
7. Superkjøling og emballering av laksefilet som metoder for å sikre kvalitet. Bjørn Tore Rotabakk, Nofima Stavanger.
Last ned.
8. Produksjon av superfersk – pre-rigor røykelaks – nytt råstoff, ny teknologi og nye utfordringer. Sveinung Birkeland (1) og Jørgen Lerfall (2), Nofima Stavanger.
Last ned (1). Last ned (2).
9. Kan frysing av laksefilet ved hjelp av ny teknologi gi nye muligheter for å tilby produkter av høy kvalitet? Vidar Hardarsson, SINTEF Fiskeri og havbruk.
Last ned.
Vil du lese mer?
Årsmøte for Havbruk Vest arrangeres på Solstrand Hotel & Bad 7. februar.
Sjømat Norge søker flere medarbeidere. Vi er på jakt etter en kommunikasjonssjef og en fagsjef industri.
Sjømat Norge ønsker alle et godt sjømatår 2025.