– Det er veldig positivt at fiskeri- og sjømatministeren ønsker å legge til rette for økt bearbeiding av fisk i Norge. Det er en ambisjon som Sjømat Norge lenge har gått i bresjen for, og vi forventer at ambisjonen følges opp med konkrete tiltak, sier Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge.
Fiskeri- og sjømatministeren har opprettet et utvalg som skal gi råd om hvordan vi kan få flere helårlige arbeidsplasser og mer bearbeiding av fisken her hjemme.
– Utvalget har samlet sett stor kompetanse og verdifull erfaring. Mandatet legger godt til rette for at de vil komme med gode analyser og forslag til tiltak. Samtidig har denne problemstillingen også blitt belyst av ulike utvalg tidligere, men forslagene har i alt for liten grad blitt fulgt opp. Derfor forventer vi at politikerne nå faktisk følger opp rådene de får, sier Ystmark.
Sjømat Norge ser fram til å bidra i arbeidet, og vil komme med våre innspill til utvalget.
– Bedre markedsadgang og en mer offensiv handelspolitikk er svært viktig for å lykkes med økt bearbeiding av fisk i Norge, og vi legger til grunn at dette er noe utvalget vil se nærmere på. Samtidig må vi se på særnorske reguleringer og hvordan verdikjedene i dag fungerer, blant annet tilgangen på råstoff og organiseringen av førstehåndsmarkedet, avslutter Ystmark.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.