Antall fisk som døde i merdene i norske oppdrettsanlegg i årets første fire måneder, er sterkt redusert sammenlignet med samme periode i fjor. På Vestlandet falt dødeligheten markant i fjor. Den utviklingen fortsetter i år.
Nasjonalt er antall døde fisk i norske oppdrettsanlegg redusert med 22,5 prosent, når vi sammenligner tallene fra januar til april i 2025 med samme måneder i 2024. Det følger en nasjonal nedgang i dødelighet (andel) på åtte prosent fra 2023 til 2024. Med andre ord fortsetter den positive utviklingen vi så i fjor, med forsterket kraft inn i første tredjedel av 2025.
I flere år har dødeligheten vært særlig høy på Vestlandet. Det bildet endret seg i fjor, og den utviklingen fortsetter i år. I produksjonsområde 3 (fra Karmøy til Øygarden) er antall døde fisk redusert med nesten 36 prosent. Det kommer på toppen av fjorårets nedgang i dødelighet på nesten 30 prosent. I produksjonsområde 4 (fra Nordhordland til Stad) er reduksjonen i antall døde fisk så langt i år også på 36 prosent.
Også i en rekke andre produksjonsområder er nedgangen solid. Størst reduksjon i antall døde fisk ser vi PO1 (fra svenskegrensen til Jæren) på hele 67 prosent (her er produksjonsvolumet relativt lite), og i PO8 (Helgeland til Bodø) med en reduksjon i antall døde fisk på 43 prosent. Samme sterke tall så vi i PO10 (Andøya til Senja). Dette er områder som i mai er blitt hardt rammet av giftige alger, slik at tallene vil påvirkes sterkt når status etter mai er klare.
Tallene for april underbygger like fullt at utviklingen går i riktig retning nasjonalt og i de aller fleste områder langs kysten. Fortsetter dette videre inn i 2025, kan vi snart slå fast en sterk trend. Årsakene til dette kan være flere. Bedret biosikkerhet på selskapsnivå og gjennom økt samarbeid selskapene imellom, bedre og mildere behandlingsmetoder mot lus og bedre vaksiner mot vintersår og PD spiller alt sammen en rolle.
Så er det viktig å minne om at disse tallene viser antall døde fisk i merdene, ikke andel. Samtidig vet vi at antallet fisk som har stått i anleggene så langt i 2025, er høyt. Det tilsier en høy reduksjon i dødelighet mål i prosent. Men prosentandelen for dødelighet må vi vente med til Veterinærinstituttets fiskehelserapport for 2025 foreligger. Det er nesten et år til, men vi må tilbake til 2019 for å finne færre laks og ørret som har dødd i merdene i samme periode.
Fiskeridirektoratet: Svinn i produksjonen fordelt på art og årsak 2017-2025 (produksjonsområde)
Veterinærinstituttet: Fiskehelserapporten: https://www.vetinst.no/nyheter/dodelighet-i-lakseoppdrett-litt-ned-i-2024
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Dødlighetstallene i havbruk synker sammenlignet med fjorårets fire første måneder.
Velkommen til høstmøtet!
Sjømat Norge roser regjeringen for mer penger til fiskeriforskning i revidert statsbudsjett.