Et liv langs kysten må være attraktivt. De unge politikerne må få se hva som må til, var budskapet da Lovund viste frem sin eventyrøy for ungdomspolitikere.
– Skal de kunne forstå, må de selv se.
Siv Moxness i Vigner Olaisen og Bjørn Olvik i Nova Sea er svært tydelige. Nylig inviterte de ungdomspolitikere til øya på Helgelandskysten, for å vise dem den enorme snuoperasjon de siste 50 årene.
– Vi var rundt 200 her, nå er vi 500. Gjennomsnittsalderen på øya er rundt 30 år, forteller Bjørn.
Seks ungdomspolitikere, i sentralledelsen i Sosialistisk Ungdom, Krfu, Unge Høyre, Senterungdommen, FrpU og Unge Venstre, tok turen til Lovund.
Historien om Lovund, i nyere tid, handler om en øy og et folk som har gjort en fullstendig snuoperasjon. Fra å være fraflyttingstrua har de i løpet av 50 år, gjort helomvending. Lærerne Steinar Olaisen og Hans Petter Meland, kjøpe laksesmolt og tenkte at en måtte skape noe nytt på øya, da skolen var i ferd med å legges ned.
I dag er det rundt 50 barn i barnehagen, og ca. 85 barn på Lovund barne – og ungdomsskole. Lurøy kommune er en av de mest lønnsomme kommunene i Norge med høyest gjennomsnittsinntekt. Sjømaten produseres uten subsidier. I dag er det to havbruksselskap på øya, Nova Sea og Lovundlaks, som er eid lokalt.
– Vi er nå i gang med å bygge et nytt slakteri på Lovund. Eierne av Nova Sea har besluttet å investere over 2 milliarder kroner til dette formålet. Når det er ferdigstilt, vil dette gir enda flere arbeidsplasser, sier Bjørn Olvik, Kommersiell Direktør i Nova Sea.
– Hvorfor skjer det?
– Lokalt eierskap forstår viktigheten av å satse her. Vi som bor her, setter enormt pris på den lokale tilhørigheten. Suksessen til Lovund er lokalisering. Samfunnet lykkes ikke på tross av, men på grunn av vår lokalisering. Vi som bor her, er alle i samme båt og jobber i godt i lag. Vi kommer til å fortsette å utvikle lokalsamfunnet, men er avhengige av forutsigbare rammebetingelser, sier Olvik og håper at de unge politikerne har forstått viktigheten av hva som må til for å lykkes.
De seks ungdomspolitikerne fikk både smake og se på hvordan laksen har det, da de besøkte øya. Et obligatorisk besøk på merdekanten var og innlagt. For Siw Moxness, i eierselskapet Vigner Olaisen, er det og viktig å fortelle ungdommen andre historier fra øya.
– Jobb og bolig er ikke nok. Det er også viktig det som skjer utenfor jobben. Det må være attraktivt å bo her. Dette har vi jobbet mye på Lovund, og har bygger flerbrukshall, cafe, pub og museum. Vi som bor her, har er stort hjerte lokalsamfunnet på Lovund. Folk må trives her, ikke bare jobbe.
Sjømat Norges regionansvarlig i nord, Kine Mari Karlsen, var og med på turen til Lovund.
– Først og fremst, vi setter så stor pris på at ungdomspolitikerne vil dra hit og ønsker å lære. Vi vil gjerne vise frem hvordan vi driver denne næringen, samt hvor viktig næringen og leverandørene er for verdiskaping og bolyst. Dette gir nøvendige skatteinntekter til velferdsstaten. De må se at ja, det er absolutt mulig å bo her, leve godt her, trives og at det er viktig for Norge.
Vil du lese mer?
-Viktige grep er tatt av regjeringen, til tross for den store kvotenedgangen for torsk, sier Sjømat Norge...
Sjømat Norge mener regjeringen nå tar grep for gi landindustrien mer snøkrabbe.
Sjømat Norge ønsker alle alt det beste for julen 2025.