• Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
  • Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
Sjomatnorge.no > Sjømat Norge > Enklere for forbrukerne å velge sunt

Enklere for forbrukerne å velge sunt

Publisert 25.06.2009 av Sjømat Norge

Sjømat Norge

Foto: EFFMyndighetene i Norge, Sverige og Danmark har valgt Nøkkelhullet som merkeordning for sunnere matvarer. Merkingen skal gjøre det enklere for kundene å velge et sunnere alternativ i butikken.

Nøkkelhullsforskriften trådte i kraft i de tre landene 17. juni 2009.

Det er frivillig om produsenter ønsker å benytte nøkkelhullsmerking. De som ønsker å benytte Nøkkelhullet, må følge den fastsatte forskriften.

Nøkkelhullsymbolet er et registrert varemerke, utformet som et gammelt nøkkelhull på grønn eller svart bakgrunn. Selve nøkkelhullet er en kombinasjon av de to kjente kostholdssymbolene: Kostholdspyramiden og Kostholdssirkelen.

I Sverige har Nøkkelhullsmerking vært praktisert i 20 år, og brukes aktivt av konsumentene for å plukke ut sunnere matvarer når de handler.

Nøkkelhullet setter krav til minimumsinnhold av fiber og maksimumsinnhold av fett, salt og sukker innenfor bestemte matvaregrupper. For fiskerinæringen er det nye at sunt fiskefett ivaretas bedre enn tidligere. Myndighetenes håp er at merkeordningen skal stimulere til produktutvikling av matvarer med mindre fett (bortsett fra fiskefett), salt og sukker og mer kostfiber.

Nøkkelhull for sjømat
All fisk og sjømat som ikke er bearbeidet, og uavhengig om de er innpakket eller ikke, kan nøkkelhullmerkes.

Bearbeidete sjømatprodukter kan merkes med nøkkelhullet når de inneholder minst 50 % fisk, skalldyr, skjell og/eller andre bløtdyr.  I tillegg er øvre grense for innhold av fett, utenom fiskefett, 10g/100g og øvre grense for innhold av sukker er 5g/100g. Panerte fiskeprodukter får ikke Nøkkelhullet.

Eksempler på fiskevarer som kan få Nøkkelhullet er:

  • All fersk- og frossenfisk, skjell, skalldyr og bløtdyr
  • Laksefilet, torskeskiver
  • Fiskekaker og –boller
  • Fiskegrateng
  • Makrell i tomat
  • Sardiner i olje

Fullstendig informasjon om hvilke kriterier som gjelder for ulike næringsmidler står i vedlegget til nøkkelhullsforskriften. Følg lenkene nedenfor.


Vil du lese mer?

Samfunnsoppdraget for bærekraftig fôr

Publisert 25.06.2009 Sjømat Norge

Bærekraftig produsert mat fra havet er et viktig bidrag i arbeidet for å nå våre klimaforpliktelser. Havbruksnæringen...

Årsmøte Havbruk Vest

Publisert 25.06.2009 Sjømat Norge

Årsmøtet til Sjømat Nore Havbruk Vest finner sted på Solstrand Hotell & Bad fredag 13. februar kl....

Arbeidstid for dykkere i havbruk

Publisert 25.06.2009 Sjømat Norge

Arbeidsmiljøloven gjelder for dykkervirksomhet i havbruk. Sjømat Norge minner om at Landsorganisasjonen i Norge, Norsk Sjømannsforbund og...

Sjømat Norge - en landsforening i NHO

firmapost@sjomatnorge.no

99 11 00 00

Postboks 5471 Majorstuen, 0305 Oslo

  • Om oss
  • Styret
  • Øvrige tillitsvalgte
  • Administrasjonen
  • Forhandlingsutvalg
  • Seafood Federation
  • Høringsuttalelser
  • Kalender
  • Fagområder
  • Materiell
  • Presse

Designet og utviklet av Journey Agency

  • facebook
  • instagram
  • twitter-x
  • paper
  • Personvern
  • Cookies