Denne vil løfte næringen


Publisert 24.11.2023 av Øyvind André Haram Teknologi og service

Slik ser den ut, den nye malen for standardkontrakter.

Finnes det måter å forenkle og forbedre innkjøps- og kontraktsprosessene i havbruk på?

– Ja, smiler Christopher L Sveen i Haavind og Hilde Flåten i Sjømat Norge. De to er skråsikre og holder frem den helt splitter nye standardkontrakten for havbruk. (STH23)

– Vi har stor tro på at denne skal gjøre hverdagen enklere. Bruker en denne malen, kan både transaksjonsprosessen og gjennomføringen av leveransen gjøres mer effektiv og forutsigbar for selgere, kjøpere og øvrige i selskapene, sier Sveen, som har vært oppmann i forhandlingene om den nye standardkontrakten.

Initiativet fra bransjen

Et forhandlingsutvalg fra oppdrettsselskap, leverandører, og en oppmann som kunne bidra med veiledning og mekling for å sikre progresjon, satte seg ned for snart to år siden for å fremforhandle betingelser for tilvirkningskjøp i næringen. Nå er malen klar.

– Med kjent avtaleverk oppnås en rekke standardiseringseffekter, og gjør arbeidet med viktige investeringsprosjekter enklere og mer effektivt for leverandører og kjøpere, sier ansvarlig for havbruksteknologi i Sjømat Norge, Ole Fretheim som har vært med i arbeidet.

– En har i lengre tid sett at dette har vært utarbeidet i andre bransjer med stor suksess. Derfor ble det tatt opp i sektorgruppe teknologi og service her i Sjømat Norge.

Målet var å lage en standardkontrakt så balansert og god, at alle vil bruke den.

– Det er enormt mange ting å tenke på når en skriver kontrakter, spesielt i forhold til uforutsette endringer. Standardkontrakter må sikre en balansert og riktig risikofordeling, effektiv og god gjennomføring, hensiktsmessige krav og prosesser, og ikke minst et riktig fokus på alle bærekraftsmål som er på vei inn, sier Fretheim.

Slike standardkontrakter er i bruk både i offshore-, bygge-, anleggs- og energibransjen. Den nye STH23, er anbefalt å brukes i kontrakter hvor leverandøren står for prosjektering, innkjøp og utførelse av et produkt eller et system.

Sjømat Norge, sammen med medlemmer og Haavind har utarbeidet den nye standardkontrakten. F.v. Christopher L Sveen i Haavind, advokat Hilde Flåten i Sjømat Norge og ansvarlig for havbruksteknologi, Ole Fretheim FOTO: Haavind.

Et løft

Arbeidet høster ros fra flere parter, når kontrakten nå ligger på bordet.

– Det er gjort et ekstremt solid arbeid i forhandlingsutvalget. Dette vil profesjonalisere næringen og kunne ta oss videre. Derfor er det viktig nå at både oppdrettere og leverandører tar i bruk kontrakten. Det vil absolutt gi avkastning, sier adm.dir i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark.

På nyåret vil Haavind og Sjømat Norge arrangere heldagskurs flere steder i landet.

Her laster du den ned

NB! Sjømat Norge ønsker å registrere hvem som har interesse og bruk av STH23. For at du skal kunne laste ned malen, ber vi deg derfor om noen få opplysninger om deg selv som kun vil brukes internt. Når du trykker «send inn» vil du tas til siden for nedlasting.

  Vil du vite mer?

   
  Ole Fretheim
  Ole Fretheim
  Fagsjef Havbruksteknologi
  Mobil: 907 46 701

  Vil du lese mer?

  Previous articles arrow. Next articles arrow.

  Ber om fortgang for innføring av miljøfleksibilitetsordning

  Tariffkonferanse

  FrP: – Det vi advarte mot har slått til

  Disse fikk priser

  Seminar om frihandelsavtaler og opprinnelse

  Webinar om rømmingssikkerhet

  Lakseskatten ett år etter: Investeringer for 30 milliarder ligger fortsatt i skuffen

  Medlemsmøte Havbruk Nord

  Årssamling Havbruk Nord

  Vi søker ny kollega!