I denne perioden har en blant annet fått etablert 2 subregionale arbeidsgrupper, der alle oppdrettere i regionen fra Hustadvika i sør til grensa mot Nordland i nord deltar med beslutningstaker og har forpliktet seg til å samarbeide om koordinert behandlingsstrategi mot lakselus og soneinndeling innenfor sine områder.
Grensa mellom de to gruppene går mellom Roan og Osen kommuner. Forpliktelsen innebærer også en finansiering av det regionale koordineringsarbeidet over den 3 års perioden avtalen gjelder for. Marianne Halse er lokal koordinator for det sørlige området, og Otto Sandnes for det nordlige. Oppdrettere i Romsdal og på Sunnmøre var allerede organisert i 2 subregionale arbeidsgrupper og tilsluttet PD-arbeidet gjennom Vestnorsk Havbrukslag, og det var derfor naturlig at de fortsatte arbeidet også med lus gjennom eksisterende organisasjonsmodell.
På et møte i Arbeidsutvalget for Midtnorsk Havbrukslag den 19.01.2010, der også NSL deltok i behandling av budsjett og stillingsandel for stillingen som regional koordinator for luseprosjektet i Midt-Norge, ble det vedtatt et budsjett for hele 3-års perioden basert på innbetaling av totalt kr 10.000 fra alle deltagende konsesjoner. Dette innebar finansiering av en 60 % stilling i 3 år framover.
I praksis vil dette si at Blomsø vil fortsette å være ansatt som rådgiver ved miljøavdelingen i FHL og arbeide med rømmingssikring og andre miljørelaterte saker i 40 % av arbeidstiden. I de resterende 60 % av arbeidstiden vil hun være frikjøpt til å jobbe for luseprosjektet. Denne ordningen burde kunne sikre og ivareta styring og en fleksibel løsning for oppdretterne også med tanke på en situasjon i endring.
Viktige og prioriterte arbeidsoppgaver i tiden framover vil blant annet være å sikre oversikt og informasjon om pågående og planlagte tiltak i forbindelse med vinteravlusingen, koordinere lokale planer og delta i arbeidsgruppene med aktuelle innspill og informasjon. Videre å bidra til å sikre og koordinere planleggingen av våravlusingen, og til at det også planlegges og legges strategier for behandling, utstyr og beredskap for kommende høst og vinter.
Arbeidet med å komme fram til hensiktsmessige soner i regionen vil være en del av dette arbeidet. Den regionale koordinatoren vil også fungere som bindeledd mellom det lokale og nasjonale arbeidet med lusebekjempelse, mellom arbeidsgruppene og myndighetene og kunne videreformidle aktuell informasjon, kunnskap og gode tiltak fra andre regioner, forskning, og pågående forskriftsarbeid mv.
Koordinatoren har et ønske om å være fleksibel og rette innsatsen inn der oppdretteren og det regionale arbeidet til en hver tid har best nytte av det. Herunder blir det viktig å følge opp innspill fra Arbeidsutvalget / NSL, oppdrettere, fiskehelsetjenester og forvaltning.
Vil du lese mer?
Sjømat Norge understreker viktigheten av en bærekraftig og forutsigbar forvaltning av snøkrabben som en ny og verdifull...
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?