Nærings- og fiskeridepartementet sendte fredag på høring forslag til nytt regelverk for vekst i havbruksnæringen. Sjømat Norge registrerer at det ikke er store endringer basert på det som tidligere har vært kjent.
– Under vår generalforsamling ble det uttrykt bekymring for modellen regjeringen har lagt til valg. Vi har vært opptatt av at tiltakene mot lus må være målrettet og aller helst følges opp på lokalitetsnivå, sier direktør for havbruk Jon Arne Grøttum.
Vil ramme mange
Regjeringen legger opp 12 ulike produksjonsområder langs kysten. Innenfor hvert område skal produksjonen reguleres.
– Vi ser at dette vil medføre at en rekke tillatelser/ lokaliteter vil få en redusert fleksibilitet som en følge av den nye områdeinndelingen. Samtidig vil en redusert fleksibilitet ha stor negativ betydning for den videre utviklingen, sier Grøttum.
Departementet har forsøkt å finne ordninger som skal sikre unntak for aktører som i mindre grad bidrar til smittepresset av lakselus.
– Det er også positivt at en ønsker å finne ordninger for de selskap som har tilstrekkelig kontroll på lakselusen i de områdene som har utfordringer. Det er flott at de skal få anledning i å øke sin produksjon.
Sjømat Norge er positive til at departementet har et aktivt forhold til disse problemstillingene, og vil i sitt videre arbeid vurdere om dette er tilstrekkelig for å sikre en forutsigbar vekst.
Manglende forutsigbarhet
Sjømat Norge har flere ganger stilt spørsmål med forvaltningsverktøyet som skal brukes for å legge til rette for vekst.
– Det er en stor utfordring at på det nåværende tidspunkt ikke eksisterer noen metode som kan kvantifisere sammenhengen mellom luseproduksjonen i havbruket og den påvirkning denne måtte har for dødeligheten på villfisk, sier Henrik Stenwig, direktør for miljø og helse.
– Mangel på forutsigbarhet vil virke negativt på produksjonsutviklingen generelt, og i tillegg at alle aktørene i hvert område vurderes kollektivt, reduserer forutsigbarheten for det enkelte selskap ytterligere påpeker Stenwig.
Bred gjennomgang
Sjømat Norge vil nå legge opp til en grundig vurdering av konsekvensene av de foreslåtte endringene i høringsnotatet.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Slik svarer Sjømat Norge og Norges Fiskarlag om midlertidig driftsordning.
Norge og Russland ble torsdag enige om en ny fiskeriavtale.
Kritisk blikk, krever og mer åpenhet. Bli med og hør hvordan laksen har det.