Bedre overlevelse blir beste gevinst av biosikkerhetsarbeidet, mener Svein-Gustav Sinkaberg.
– Jeg er overbevist om at bedre overlevelse blir beste gevinst fra biosikkerhetsarbeidet, sier Svein-Gustav Sinkaberg, toppleder i havbruksselskapet Sinkaberg.
I april 2022 nedsatte Sjømat Norge et topplederforum bestående av toppledere som representerer 70–80 prosent av den totale lakseproduksjonen i Norge.
Ledet av Øyvind Oaland fra MOWI, var målet å etablere et felles målbilde på hvordan få til en nasjonal beste praksis for å hindre smitte mellom anlegg. Arbeidet har blitt kjent som havbruksnæringens biosikkerhetsprosess, der Sinkaberg selv har tatt plass i det omtalte topplederforumet.
Les mer: Slik skal vi jobbe med smitterisiko
På Aqkva-konferansen i Bergen under sesjonen “helse og velferd” var det en lydhør forsamling som tok inn over seg formaningen om en felles dugnad fra Sjømat Norges regionsjef i havbruk midt.
Etter flere års forarbeid er man nå kommet dit at biosikkerhetsarbeidet operasjonaliseres: En stor milepæl i seg selv.
– Vi har sett at det har krevd et bransjeløft for å forebygge spredning av kjente smittestoff. Nå har arbeidet vært operativt i ett år. Min opplevelse er at alle stiller seg bak målbildet om hvordan vi kan jobbe for å minimere smitterisiko, sier Grøntvedt.
Regionsjefen med en doktorgrad innen biologi fra Universitetet i Tromsø, og som tidligere har jobbet som forsker ved Veterinærinstituttet leder den nasjonale koordineringsgruppen. Faggruppe MiljøVet og Stamfiskutvalget bistår med faglige råd.
Utålmodig optimist
Hun karakteriserer seg som utålmodig optimist på spørsmål om hva hun tror biosikkerhetsarbeidet vil resultere i. Fra forvaltningen har Grøntvedt møtt både forståelse og heiarop på arbeidet som både er igangsatt og gjennomført.
– Vi opplever at de heier på oss, og på lik linje med oss har trua. De ser at det løpet vi har igangsatt her er noe annet enn det vi har gjort tidligere. Men vi får også tilbakemeldinger på at de vil se at det vi har lagt opp til faktisk vil gi en endring. Det forstår vi, og den samme forventningen har vi også lagt på oss selv, sier Grøntvedt.
Biosikkerhetsarbeidets viktigste formål er å hindre smitte av bakterielle og virussykdom mellom anlegg. Transport og deling av utstyr utgjør stor risiko.
Hovedprinsippene har likhetstrekk til hva befolkningen var gjennom under covid-19. Minimere kontakt for å redusere smitte gjennom færre kontaktpunkter og skape avstand mellom kohorter for å forhindre passiv vannbåren smitteoverføring.
Man har inndelt kysten i tre soner, der hver region skal være selvforsynt med smolt. Deling av utstyr skal i hovedsak ikke finne sted over grensene.
– Det å bli enige om felles prinsipper har vært vårt viktigste bud. Vi har tro på at denne koordinerte biosikkerhetsprosessen er et felles løft som vi må lykkes med. Endringen må begynne med oss, og det er derfor det er så viktig at hele bransjen er involvert om hvilke prinsipper som skal gjelde, sier Grøntvedt.
Siden første møtet i topplederforumet våren 2022 innrømmer Sinkaberg at det kjennes “veldig lenge siden”, i den forstand at man har klart å samle laget om felles prinsipper. Han legger ikke skjul på at det har vært utfordringer underveis med ulik praksis fra ulike deler i landet.
Selv om man allerede har tatt et stort skritt ved at man som bransje har blitt enig om prinsippene, er Grøntvedt streng med å påpeke at det er det fremdeles mye som gjenstår.
– Det er ikke til å legge skjul på at når det kommer til å redusere smitterisiko så er det et arbeid der vi aldri kommer i mål fordi, det vil alltid vil være både kjent og ukjent smitte til stede i naturen. Derfor er det vår oppgave som bransje å ha etablert klare prinsipper slik at vi minimerer risiko for spredning av sykdom, sier Grøntvedt.
«Havbruksnæringens biosikkerhetsprosess» er en oppfølging av prosjektet «Smittesikring og biosikkerhet i norsk lakseproduksjon», satt i gang av FHF og ferdigstilt i 2020.
I april 2022 nedsatte Sjømat Norge et topplederforum bestående av toppledere som representerer 70–80 prosent av den totale lakseproduksjonen i Norge. Arbeidet er Ledet av Øyvind Oaland fra MOWI med et mål om å etablere en nasjonal beste praksis.
Les mer: Sjømat Norge vil stenge døra for sykdomsfremkallende smittestoff (ekstern lenke)
Høsten 2023 lanserte Sjømat Norge rapporten Beste praksis for god biosikkerhet og bedre sykdomskontroll.
Randi Grøntvedt leder den nasjonale koordineringsgruppen der faggruppe MiljøVet og Stamfiskutvalget bistår med faglige råd.
2024 startet arbeidet med å operasjonalisere biosikkerhetsarbeidet i hele havbruksnæringen. Det viktigste arbeidet foregår nå i formaliserte områdesamarbeid langs kysten.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Bedre overlevelse blir beste gevinst av biosikkerhetsarbeidet, mener Svein Gustav Sinkaberg.
Velkommen til medlemsmøte i Sjømat Norge havbruk nord 2.-3. juni. Denne gangen møtes vi i vakre omgivelser...
Mattilsynet og Helsedirektoratet trenger mer ressurser for å gi gode kostholdsråd til barn og unge.