Finnes det måter å forenkle og forbedre innkjøps- og kontraktsprosessene i havbruk på?
– Ja, smiler Christopher L Sveen i Haavind og Hilde Flåten i Sjømat Norge. De to er skråsikre og holder frem den helt splitter nye standardkontrakten for havbruk. (STH23)
– Vi har stor tro på at denne skal gjøre hverdagen enklere. Bruker en denne malen, kan både transaksjonsprosessen og gjennomføringen av leveransen gjøres mer effektiv og forutsigbar for selgere, kjøpere og øvrige i selskapene, sier Sveen, som har vært oppmann i forhandlingene om den nye standardkontrakten.
Et forhandlingsutvalg fra oppdrettsselskap, leverandører, og en oppmann som kunne bidra med veiledning og mekling for å sikre progresjon, satte seg ned for snart to år siden for å fremforhandle betingelser for tilvirkningskjøp i næringen. Nå er malen klar.
– Med kjent avtaleverk oppnås en rekke standardiseringseffekter, og gjør arbeidet med viktige investeringsprosjekter enklere og mer effektivt for leverandører og kjøpere, sier ansvarlig for havbruksteknologi i Sjømat Norge, Ole Fretheim som har vært med i arbeidet.
– En har i lengre tid sett at dette har vært utarbeidet i andre bransjer med stor suksess. Derfor ble det tatt opp i sektorgruppe teknologi og service her i Sjømat Norge.
Målet var å lage en standardkontrakt så balansert og god, at alle vil bruke den.
– Det er enormt mange ting å tenke på når en skriver kontrakter, spesielt i forhold til uforutsette endringer. Standardkontrakter må sikre en balansert og riktig risikofordeling, effektiv og god gjennomføring, hensiktsmessige krav og prosesser, og ikke minst et riktig fokus på alle bærekraftsmål som er på vei inn, sier Fretheim.
Slike standardkontrakter er i bruk både i offshore-, bygge-, anleggs- og energibransjen. Den nye STH23, er anbefalt å brukes i kontrakter hvor leverandøren står for prosjektering, innkjøp og utførelse av et produkt eller et system.
Arbeidet høster ros fra flere parter, når kontrakten nå ligger på bordet.
– Det er gjort et ekstremt solid arbeid i forhandlingsutvalget. Dette vil profesjonalisere næringen og kunne ta oss videre. Derfor er det viktig nå at både oppdrettere og leverandører tar i bruk kontrakten. Det vil absolutt gi avkastning, sier adm.dir i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark.
På nyåret vil Haavind og Sjømat Norge arrangere heldagskurs flere steder i landet.
Last ned kontrakt i PDF-format nedenfor.
I tillegg til kontrakten har vi og en del veiledninger du kan laste ned under :
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Teknologi- og servicekonferansen endrer navn til SmartSjø
EØS-regelverket er avgjørende for norsk matindustri. Sjømat Norge og NHO Mat og Drikke ber om økt norsk...
Sjømat Norge har levert høringssvar til Miljødirektoratets forslag om produsentansvar for plastholdig utstyr. Vi støtter redusert miljøpåvirkning...