Akvile Daubaryte (24) fra Bud i Romsdal. Ole Olsen (28) fra Sund i Lofoten. Elise Lund Holm (26) fra Båtsfjord og Khaalid (22) fra Husøy i Senja. Engasjert. Positiv. Ikke minst et brennende hjerte for: fiskeindustri!
Sammen med fiskerimiljøet i Båtsfjord har Sjømat Norge i over et år fulgt de fire unge stemmene.
– Vi har vært på jobb sammen med dem, fulgt dem privat og prøvd å svar på hva det er som driver dem, sier Nico Rantala (23).
Filmskaperen fra Båtsfjord har tatt utdanning innen film- og tv-produksjon i York i England. Der fikk han ideen til prosjektet.
– Nico traff en nerve da han tok kontakt. Jeg har selv jobbet på kaia i ungdommen og er fullstendig klar over hvor mye dette betyr for mange lokalsamfunn, sier Øyvind A. Haram, kommunikasjonssjef i Sjømat Norge, som mener det er mange myter om industrien.
– Når en snakker med folk om det å jobbe med fisk, er det mange som tror dette bare er for eldre damer på et samleband med kniven i hånda. Vi ønsker å få frem allsidigheten og mulighetene som ligger der.
Langs vår kyst følger de fire unge i henholdsvis selskapene Vikomar (pelagisk industri, Akvile), Sufi (tørrfisk, Ole), Khaalid (hvitfisk, Brødrene Karlsen) og Lerøy (hvitfisk, Lerøy).
– De er utrolig positive og setter stor pris på det de gjør. For meg som kommer fra Båtsfjord, er det og viktig å vise at det fullt ut mulig å jobbe i industrien, dessuten er den jobben de gjør viktig for et lokalsamfunn. Det trenger flere å se, sier Nico Rantala.
De fire unge stemmene blir å se og høre på Instagram de neste månedene. Rantala vil vise små historier. I tillegg ser han nærmere på muligheten å klippe det sammen i en dokumentar.
– Vi får se hva vi får til. Det viktigste er å få dette frem, at nye som vet lite om sjømat og fiskeindustri får en positiv opplevelse.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.