Onsdag kunngjorde Høyesterett dom i saken mellom Pelagia og staten. Dommen gir Pelagia og Sjømat Norge, som partshjelper, full seier.
– Dette er helt i tråd med våre forventninger. Salgslaget og departementet har tolket loven feil, sier administrerende direktør i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark
Etter uenighet om minstepris stoppet Norges sildesalgslag fisket etter tobis i mai 2017. Etter at det var enighet om ny minstepris, men før stoppen i fisket var opphevet, leverte det danske fartøyet «Themis» 879 tonn tobis til Pelagias fabrikk i Karmsund i Rogaland. Sildesalget anmeldte fartøyet og fabrikken. I etterkant fattet salgslaget vedtak om å dra inn hele verdien av fangsten. Vedtaket om inndragning ble påklaget til Nærings og fiskeridepartementet. Departementet opprettholdt vedtaket. Pelagia og Sjømat Norge tok så saken til retten, der en vant i tingretten, men tapte i lagmannsretten.
– Det er en grundig dom og viser tydelig at det er grenser for hvor langt salgslagenes fullmakter kan strekkes, sier Ystmark som også ser frem til videre prosess i saken.
– Jeg ser frem til å diskutere med myndighetene hvordan vi kan få klarere avgrensninger på salgslagenes rolle. Deres oppgave er å skape en ryddig handel i første ledd.
Høyesterett slår fast at det ikke er mulig for salgslagene å bruke stopp i fiske som et grep i kampen for å holde minsteprisen oppe. Fiskestoppen var ugyldig, og dermed også kravet om inndragning av verdien ugyldig.
Dommen betyr at staten må dekke Pelagias saksomkostninger på rundt 2,5 millioner kroner. I tillegg oppheves inndragingsvedtaket, og 1,3 millioner kroner tilbakebetales fra Sildelaget til Pelagia.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.