EØS-avtalen har siden 1994 vært bærebjelken i Norges samarbeid med EU, den norske sjømatnæringas viktigste marked. Den politiske oppslutningen om avtalen har vært stor, men likevel er den omstridt i deler av det politiske landskapet. Selv om sjømat ikke er direkte inkludert i EØS-avtalen, er den generelle oppfatningen at avtalen er viktig for den norske næringa.
Seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Arne Melchior og professor ved Nord Universitet i Bodø, Frode Nilssen lanserer denne høsten boka: «Sjømatnæringen og Europa. EØS og alternativene». Forfatterne mener det er et betydelig udekket kunnskapsbehov om Norges forhold til EU. Boka, som er et resultat av et prosjekt finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinanisering (FHF), avdekker også at det for sjømatnæringa faktisk kan være mer å tape økonomisk på bortfall av EØS, enn det er å vinne på EU-medlemskap.
Boka gis ut av Universitetsforlaget 9. november med «open access» og vil fra da av være tilgjengelig på https://www.idunn.no/
Vi ser nærmere på bokas funn, hvordan EØS-avtalen har påvirket norsk sjømatnæring og hva avtalen betyr for næringa i dag.
Program:
Om noen uker inviterer vi til del 2 i denne webinar-rekken og da er tema forhandlingene mellom Norge og Storbritannia om ny handelsavtale.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.