FNs bærekraftsmål setter nemlig reduksjon av matsvinn på dagsorden. Norske myndigheter og en samlet matbransje, inkludert sjømatnæringen, forpliktet seg derfor juni 2017 til å bidra til å halvere matsvinnet i Norge innen 2030.
Matsvinnsprosjektet skal videreføres og utvides. Vi trenger flere bedrifter med på laget om vi skal få et mer robust tallgrunnlag, og for å dokumentere hva sjømatnæringen gjør for å bidra til halvering av matsvinnet For sjømatbedrifter som har god oversikt over varestrømmene er det anslått et tidsforbruk på ca. 2-3 dagsverk i løpet av et år. Vi oppfordrer alle våre medlemsbedrifter til å bli med på dette viktige arbeidet!
Nye tall fra SINTEF viser at sjømatsvinnet under produksjonen er på ca.3 prosent pr. tonn mat. Det tilsvarer 30 000 tonn spiselig sjømat. Østfoldforskning rapporter at det i 2018 ble kastet minst 390 000 tonn spiselig mat i Norge. Legger man til sjømatsvinnet, blir det mer enn 420 000 tonn matsvinn årlig. Østfoldforskning rapporterer at matsvinnet i matindustrien utenom sjømatindustrien ble redusert med 9 prosent fra 2015 til 2018. Den største reduksjonen var i dagligvarehandelen med 16 prosent. Det viser at tiltak som bidrar til mindre svinn i butikk og hjemme hos forbruker kan ha stor effekt.
Mesteparten av sjømatsvinnet er fisk som faller på gulvet, fisk med dårlig kvalitet, eller bifangst som ikke selges som mat. Det skyldes ofte tekniske løsninger som fører til at produktene faller på gulvet, eller mangelfull opplæring av personell og planlegging av arbeidsoperasjonene.
Tiltak som nye interne rutiner for arbeidsoperasjoner, investeringer i ny teknologi som forlenger holdbarheten på produktene, eller nytt utstyr som reduserer mengde gulvfisk, har ført til mindre sjømatsvinn. Andre tiltak som økt bruk av ‘best før’ istedenfor ‘siste forbruksdag’ som holdbarhetsmerking, utvikling av nye produkter og emballasjeløsninger, bidrar til at det kastes mindre mat i butikk eller hjemme. Sjømat som en ikke får solgt i vanlige salgskanaler er blitt donert til Matsentralen, som legger til rette for å omfordele overskuddsmat fra matbransjen til ideelle organisasjoner som hjelper vanskeligstilte.
Reduksjon av matsvinn i egen bedrift og i verdikjeden, er et viktig tiltak for å bedre miljøfotavtrykk til produktene og å dokumentere bedriftens bærekraftsarbeid. I utformingen av nye nordiske kostholdsråd fra 2022 vil matens bærekraft trekkes inn, i tillegg til helseeffekter. Mengde matsvinn er en viktig faktor ved vurdering av bærekraft.
Det er altså ingen tid å miste. Bli en del av matsvinnsavtalen i dag!
Se video her – den viser resultater av matsvinnsprosjektet på 80 sekunder.
Link til hele SINTEF rapporten, faktaark og veiledning til rapportering:
https://sjomatnorge.no/lite-matsvinn-i-sjomatproduksjonen/
Invitasjon -Webinar om matsvinn i sjømatnæringen 27. oktober kl. 13 -15
Reduksjon av sjømatsvinn er lønnsomt og teller med i dokumentasjon av bærekraft – Vi ønsker flere bedrifter med matsvinnsavtalen. Derfor inviteres både sjømataktører som allerede deltar i matsvinnsarbeidet, og bedrifter som ønsker å vite mer før matsvinnsavtalen signeres.
13.00 |
Velkommen
|
Gunn H. Knutsen Sjømat Norge |
13.15 |
Matsvinn i sjømatnæringen Resultater for 2018 0g 2019 |
Jannicke Fugledal Remme Sintef Ocean
|
13.35 |
Indikator for matsvinn Rapportering til KLD
|
Gunn H. Knutsen Sjømat Norge |
13.45 |
Lerøys metode for å redusere matsvinnet
|
Rudi Jakobsen Lerøy Seafood Group |
14.00 |
Matsentralen – vi hjelper deg å redusere matsvinnet
|
Cristiano Aubert Matsentralen |
14.15 |
Videreføring av matsvinnsprosjekt Planer for 2021 og 2022 |
Berit Anna Hanssen, FHF Jannicke Fugledal Remme Sintef Ocean
|
14.30 |
Holdbarhetsdato versus fangst– og slaktedato |
Sylvi Anita Olsen Mattilsynet
|
14.45 |
Sjømatnæringen og matsvinnsreduksjon · Hovedrapportering 2020 · Prioriteringer videre arbeid 2021
|
Gunn H. Knutsen og Lone Flyvholm Sjømat Norge |
14.55 |
Avslutning
|
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.