– Det er ein merkedag. Endeleg er me her. Eg er så glad for at dette lukkast.
Aino Olaisen viser stolt fram på Tjuvholmen. Dei siste månedane har ho meir eller mindre budd 1000 kilometer lenger syd for å sluttføre visningssenteret The Salmon.
– Det er eigentleg surrealistisk. Det vi no driv med her nede, men det trengst så ekstremt mykje. Folk her veit svært lite om det viktige arbeidet vi driv langs kysten.
Ideen til Norges heilt nye visningssenter for havbruk kom etter lang tids irritasjon.
– Eg las aviser, oppslag og tenkte at noko må gjerast. Saman med Petter Sandberg kom ideen ein sein kveld i tigerstaden, fortel Olaisen.
Ingen merder i Oslo
Aino vaks opp med laks på øya Lovund med knappe 200 innbyggjarar på Helgelandskysten. Tidleg på 70-talet pantsette faren huset og satsa alt. Snart 50 år etter omsette Nova Sea i fjor laks for 2,6 milliardar kroner. Men Aino som i dag er hovudaksjoner meiner laks og høyrer heime på Austlandet.
– Me investerte i sushirestauranten Alex Sushi for nokre år sidan og vart kjend med eigar Petter Sandberg. Han er eit oppkome av idear. Då eg fortalte om visningskonsesjonar vart me samde om å søke moglegheita.
Fiskeridirektoratet har mogelegheit til å gi konsesjonar til havbruksselskap som ønskjer å betre kunnskapen om akvakultur. Utgangspunktet er å ta med besøkande på eit sjøanlegg kor visningsløyven driftast. I tillegg har dei fleste eit senter på land kor besøkjande får omvising. Innhaldet varierer ved dei ulike sentra.
– Vår utfordring er at det ikkje er mogeleg å drive havbruk i Oslofjorden. Difor har meg fått konsesjon med fjernvisning. Altså at vi heile tida har direkte bildeoverføring og videokommunikasjon frå våre anlegg og fôring på Helgeland.
I tillegg til Oslo, har Gratanglaks i Gratangen eit tilsvarande tilbod i Tromsø, Blue Vision. The Salmon i Oslo har og i sine vilkår eit særleg ansvar for å vise fram dei andre sentra i Noreg.
Mat og undervisning
Det nye visningsenteret ligg svært sentralt på Tjuvholmen, i lokala der Alex Sushi var før. I tillegg til ein kafé/restaurant med lunch og middagstilbod vil senteret satse på undervisning.
– 3. januar slår vi hol i veggen her inne for å byggje eit avansert auditorium. Når det står ferdig mot slutten av februar, kan vi ta i mot skuleklasser. Vi håper å kunne vere eit spennande nytt tilbod til skuleklasser på heile Austlandet, fortel Aino.
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.