Under Sjømat Norges generalforsamling i Bergen 7. april ble det fattet to vedtak knyttet til reguleringen av havbruksnæringen. I en tid med store utfordringer i andre deler av norsk næringsliv har sjømatnæringen potensial til å øke sysselsettingen og bidra til å sikre velferden i Norge. For å kunne lykkes må myndighetene legge til rette for at næringsaktørene gis bedre rom for vekst og utvikling.
Organisasjonen har over lang tid gitt innspill til myndighetenes arbeid med en ny modell for et nytt reguleringsregime, men konkluderer med at man ikke kan støtte modellen så fremt den ikke endres vesentlig.
Sjømat Norge anmoder om at Stortingets mål om økt verdiskapning og bærekraftig vekst følges opp med en modell som sikrer reell og bærekraftig økning i norsk laks- og ørretproduksjon. Modellen må også sikre en målrettet oppfølging av vekstkriteriene, og en fleksibilitet som sikrer en optimal utnyttelse av produksjonskapasitet og areal.
Sjømat Norge ønsker inntil videre at forskriften om fem prosent vekst i MTB fra 2015 endres slik at slik vekst kan realiseres innenfor den luseforskrift som er gjeldende for de andre tillatelsene (dvs en lusegrensegrense på 0,5). Videre at alle som har søkt innen fristen som var 1. september 2015 gis mulighet for å realisere tildelt økning fram til 1. desember 2020 (gjeldende frist er 1. desember 2016).
Generalforsamlingen ber videre om at dersom forskriften endres slik at vilkåret blir etterlevelse av dagens luseforskrift med grense på maksimalt 0,5 voksen hunnlus per fisk, må de som ikke søkte innen fristen også få mulighet for å søke.
Fra generalforsamlingens vedtak:
VEDTAK 1:
VEDTAK 2:
Styret i Sjømat Norge skal gå i dialog med NFD om endring av 5% auke i MTB for 2015. Vilkåra for auke i MTB må vere identisk med gjeldende lusegrense i luseforskriften, og ingen begrensninger i antall medikamentelle behandlinger.
Sjømat Norge skal arbeide for at fristen for å ta i bruk mulighetene for 5% kapasitetsøkning fra 2015, blir utsatt fra 1.12.2016 til 1.12.2020.
Dersom forutsetning for 5% vekst endres, må det samtidig gis anledning for selskap som ikke har søkt på grensen 0,2, til å gjøre dette ved endret lusegrense.
Sjømat Norge mener at det er hensiktsmessig å se på endringer i forhold til krav til lusenivå i forbindelse med Mattilsynet sin revisjon av luseforskriften som vil finne sted i andre halvår 2016. Dette gjelder også de andre innspillene fra Langøylaks vedrørende hvordan næringen skal forvaltes med tanke på kontroll på lakselus.
Oppfølging av næringens håndtering av lakselus vil også være svært sentralt i det videre arbeidet fremover i Sjømat Norge. En evaluering av dagens håndtering av lakselus vil være viktig i dette arbeidet. Bransjegruppe Havbruk i Sjømat Norge nedsetter en arbeidsgruppe som utarbeider forslag.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Sjømat Norge understreker viktigheten av en bærekraftig og forutsigbar forvaltning av snøkrabben som en ny og verdifull...
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?