– Forskerne poengterer i sin rapport at lus er vår store utfordring. Det er Sjømat Norge enig i. Vi arbeider målrettet for at lusenivåene skal være vedvarende lave, men det er viktig at dette er mulig å kontrollere entydig og løpende både for næringen selv og for myndighetene, sier administrerende direktør i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark.
Havbruksnæringen har de siste årene hatt arbeidet med lus høyest oppe på agendaen.
– Det vil fortsatt være slik i årene som kommer. Heldigvis ser vi at verktøykassen vi har, utvides og nye virkemidler tas i bruk. Derfor må vi fremheve at dersom vi skal lykkes, må røkterne på merdekanten selv direkte kunne observere nivåene på samme måte som myndighetene. Både aktørenes og myndighetenes valg av virkemidler må på kort og lang sikt baseres på de samme kunnskapene.
Mer kunnskap
I den ferske rapporten fra Havforskningsinstituttet vektlegges behovet for kunnskap i økende grad.
– For Sjømat Norge er kunnskapsutvikling helt sentralt Ikke minst at betydningen av begrensninger og usikkerhet blir tatt hensyn til når virkemiddelbruken skal fastsettes. En bør bruke standardiserte metodikker og data og statistikk må brukes og kommuniseres på rett måte, fremhever Ystmark.
– Tolkning av faktagrunnlaget må ikke bli feil, slik at feil tiltak gjennomføres vektlegger Sjømat Norges administrerende direktør.
Positive resultat
Under fremleggingen av rapporten pekte HI på flere forhold som fortsatt er positive for sjømatproduksjonen fremover.
– Forskerne legger vekt på at annen smitte enn lakselus fra oppdrett i liten grad affiserer vill laksefisk i sjøfasen. Det er gledelig å høre. Vi ser også at det er en signifikant nedadgående trend for innslag av rømt laks i høstundersøkelser i elv. Så viktig som havbruk er for kysten, er dette viktig å fremheve, sier Ystmark.
HI rapporten sier i tillegg nok en gang at utslipp av næringssalter fra havbruk har liten betydning for vannkvaliteten.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Sjømat Norge understreker viktigheten av en bærekraftig og forutsigbar forvaltning av snøkrabben som en ny og verdifull...
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?