Verdens lakseoppdrettere produserer årlig 14,8 milliarder måltid laks og sysselsetter 121.000 personer rundt omkring i verden. Det viser en ny rapport fra ISFA, International Salmon Farmers Association. Rapporten ble lansert mandag under den årlige sjømatmessen i Boston og markerer samtidig ISFAs 25 års jubileum.
– Denne rapporten markerer et bemerkelsesverdig resultat. Siden vi startet med havbruk for over 40 år siden har lakseoppdrett blitt en sunn, næringsrik og populær matvare over hele verden. Vår industri har blitt en økonomisk driver og sosial bærebjelke i lokalsamfunn, sier ISFAs president Trond Davidsen.
Rapporten som har fått navnet, Salmon Farming: Sustaining Communities and Feeding the World, viser at den globale lakseproduksjon på 14,8 milliarder måltid kommer fra bare .00008 prosent av verdens hav. Rapporten viser også at global lakseproduksjonen tilsvarer en verdi på 10 milliarder dollar. Den generer 121.000 direkte og indirekte arbeidsplasser i en rekke ulike sektorer.
– Lakseproduksjon er en av de mest effektive måter å produsere proteinrik mat på, sier Davidsen. – Sett i lys av at det blir mindre av både landjord og ferskt vann er havbruk en av de beste måter å dyrke mat på til en stadig voksende befolkning. Det skjer med et minimalt fotavtrykk.
Rapporten peker på noen viktige statistikker om den voksende befolkningen og samtidig retter søkelyset mot nye innovative måter å dyrke mat. Den inkluderer også oversikter over bransjen i alle land hvor laksen er oppdrettet og eksempler på kystsamfunn som er revitalisert på grunn av lakseoppdrett.
Under fremleggelsen av rapporten i Boston deltok statssekretær Amund Drønen Ringdal. I tillegg var og Rick Doucet, minister for landbruk, havbruk og fiskeri og minister for økonomisk utvikling fra New Brunswick i Canada til stede.
LAST NED RAPPORTEN HER: ISFA_Report_FINAL
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Sjømat Norge understreker viktigheten av en bærekraftig og forutsigbar forvaltning av snøkrabben som en ny og verdifull...
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?