Departementets forslag innebærer i praksis en videreføring av FHLs miljøfond, og at den endres fra en frivillig til en obligatorisk ordning for hele næringen. Erfaringene med det eksisterende miljøfondet som ble opprettet i 2011, viser at det er viktig å involvere næringen i aktuelle prosjekter. FHL skriver i høringsuttalelsen at det er en forutsetning at havbruksnæringen får flertall i styret i det nye fondet.
I høringsuttalselsen understreker FHL sterkt at undersøkelsene som skal danne grunnlag for vurdering av tiltak i elvene må være basert på standardisert metodikk og gjennomført av kompetent personell. Det er også avgjørende at undersøkelsene er innrettet slik at de gir et representativt bilde av innslaget av rømt laks i hele bestanden, ikke bare på et gitt sted til et gitt tidspunkt i elva.
– Det må også være full åpenhet og innsikt i hvordan en beregner bestanden av villfisk og innslaget av rømt fisk i de ulike elvene. Prosentvis innslag av rømt fisk kan i dag være beregnet ut fra mangelfull kunnskap om reell bestand, eller basert alene på en til dels usikker fangststatistikk, heter det i brevet fra FHL.
Bygger på FHLs miljøfond
FHL har en nullvisjon for rømming av fisk, og havbruksselskapene arbeider hver dag for å hindre tap av fisk og for å nå næringens operative mål om at rømt oppdrettsfisk ikke skal påvirke villfisken negativt. Arbeidet har god effekt, men likevel skjer det fortsatt rømminger. Selv om de fleste rømlingene aldri når elvene, er FHL i likhet med departementet opptatt av å sikre at individ som går opp i elva blir tatt ut. Havbruksnæringen ønsker på denne måten å bidra til å rydde opp etter seg.
Det var også bakgrunnen for opprettelsen av havbruksnæringes frivillige miljøfond i 2011. Miljøfondet har, slik departementet påpeker i sitt høringsbrev, hatt svært god oppslutning blant havbrukerne. Fondet har gjennom tiltak i mer enn 100 elver siden 2011 bidratt både til utfisking og kunnskapsinnhenting for å nå målet.
Høringsuttalelsen fra FHL kan lastes ned i sin helhet fra venstre kolonne på denne siden.
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.