-Konkurransekraften i norsk fiskerinæring hemmes kraftig av dagens særlover og reguleringer. Verdiskapingspotensialet er stort også i den tradisjonelle fiskerinæringa, men vi er avhengig av rammevilkår som er fremtidsrettede og ikke basert på premisser fra 1930-tallet, sier administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening.
I forbindelse med fiskerimessen Nor-Fishing i Trondheim 2014, har det blitt lagt frem to rapporter som inngår i det regjeringsoppnevnte sjømatindustriutvalgets (Tveterås-utvalget) arbeid for å gjennomgå rammevilkårene for sjømatnæringa. Formålet med dette arbeidet er å styrke lønnsomheten og konkurransekraften i den norske sjømatindustrien. Rapportene som nå har blitt lagt frem er utarbeidet av Sintef Fiskeri og havbruk og Universitetet i Tromsø, og de belyser ulike områder som har stor betydning for verdiskapingen i sjømatnæringen
– Rapportene peker i en retning som etter vår mening ikke er uventet. Det er for mye politisk styring av fiskerinæringen, og dette gjør det vanskelig å være konkurransedyktig i en global og sterkt konkurranseutsatt sektor, sier Ystmark.
Sjømatindustriutvalget skal legge frem sine konklusjoner innen utgangen av 2014.
– Vi har nå fått et klart styrket kunnskapsgrunnlag for utformingen av de fremtidige rammevilkårene, og vi forventer at både utvalget og representanter fra de politisk partiene – som til slutt skal behandle forslagene – setter seg grundig inn i rapportene når det skal konkluderes om fremtidens sjømatpolitikk, sier Ystmark.
-Signalene fra fiskeriminister Elisabeth Aspaker tyder på at det er en reell politisk vilje til å endre rammevilkårene for fiskerinæringen i Norge, og det er noe FHL støtter fullt og helt. En videreføring av gårdagens løsninger kan ikke være et alternativ – da vil vi tape den internasjonale konkurransen og fiskerinæringen vil forvitre, sier Ystmark.
Om rapportene
Universitet i Tromsø har sett på rammevilkårene for sjømatindustrien og drøfter i hvilken grad og på hvilken måte de sektorspesifikke rammevilkårene påvirker sjømatindustriens muligheter til å være lønnsom og konkurransedyktig i et globalt sjømatmarked.
http://www.regjeringen.no/upload/FKD/motennysamfunnskontrakt.pdf
Sintef Fiskeri og havbruk sin rapport gi en oversikt over FoU, kompetanse og innovasjon i sjømatindustrien. Analysen peker også på utfordringer som bidrar til å redusere verdiskapingen og angir tiltak for å bedre dette.
http://www.regjeringen.no/upload/FKD/innovasjonkompetansesjomatindustrien.pdf
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.