Forskningskonernet Nofima står bak undersøkelsen. 30 ulike matvarer (merieriprodukter, kjøtt, fisk, korn, frukt og grønnsaker) ble kjøpt inn i forskjellige butikker i Oslo, Trondheim og Tromsø, og det ble gjort et forsøk på å spore disse tilbake til opprinnelsen.
Bare 16 av de 30 undersøkte produktene var mulig å spore tilbake til gård, oppdrettsanlegg eller fiskebåt. Ni produkter kunne ikke spores, melder Nofima i en pressemelding.
Når det gjelder fiskeprodukter, var det mulig å finne tilbake til stamfisken for samtlige av de tre oppdrettsfiskproduktene i undersøkelsen (hunn- og hannfisk).
– Selv om antall kartlagte ledd i verdikjeden var sju, gikk det raskt å spore fra butikk gjennom alle leddene i verdikjeden tilbake til stamfisk, heter det i rapporten.
Også villfanget fisk i butikk ble testet. Her var resultatet svakere. Kun ett produkt kunne spores helt tilbake til fiskebåten. Antall ledd i verdikjeden for dette produktet var ni.
Meieriproduktene som varegruppe kom best ut. 83 prosent av meieriproduktene lot seg spore tilbake til gård. Deretter fulgte rødt kjøtt og fiskeprodukter, hvor 67 prosent kunne spores. Halvparten av frukt og grønnsakene var mulig å spore tilbake til opprinnelsen, mens kornproduktene kom dårligst ut – ingen av dem kunne spores tilbake til opprinnelsen.
Nofima har utført undersøkelsen på oppdrag fra eSporing, som er et felles prosjekt mellom myndighetene og matindustrien i Norge.
Lenke til Nofimas pressemelding og rapport finnes nedenfor.
Vil du lese mer?
Årsmøte for Havbruk Vest arrangeres på Solstrand Hotel & Bad 7. februar.
Sjømat Norge søker flere medarbeidere. Vi er på jakt etter en kommunikasjonssjef og en fagsjef industri.
Sjømat Norge ønsker alle et godt sjømatår 2025.