Regjeringen utlyste i høst 10 millioner kroner som tilskudd til fleksible videreutdanningstilbud i digital kompetanse. Det er av denne potten at prosjektet “Matindustrien 4.0” har fått sin bevilgning.
– Denne bevilgningen er svært gledelig også for oss i sjømatnæringen. Det vil bidra til å øke kompetansen og gjøre ansatte i bedriftene bedre i stand til å ta i bruk ny teknologi, sier Øyvind André Haram, ansvarlig for kompetanse og rekruttering i Sjømat Norge.
De sjømatbaserte og landbaserte matnæringene står for omlag 50.000 ansatte, og deler av næringen ligger i teknologifronten. Ny teknologi og utstyr blir billigere for hvert år og lettere tilgjengelig. Det investeres bredt i moderne produksjonsutstyr, også i sjømatindustrien. NHOs kompetansebarometer viser at næringen er den i Norge som i størst grad har digitalisert og automatisert produksjonen, og tatt i bruk roboter, datastyring og sensorteknologi. Barometeret viser også tydelig at bedriftene i næringen i økende grad etterspør digital kompetanse.
Det er NHO Mat og Drikke, Sjømat Norge og NNN som hat gått sammen om et nytt kompetanseprosjekt i mat- og sjømatindustrien – Matindustrien 4.0. Ett av tiltakene i dette prosjektet er å etablere en egen fagskoleutdanning i digital kompetanse i for en samlet mat- og drikkenæring.
Bedriftene som ønsker å delta i prosjektet vil få en unik mulighet til å påvirke hvilket innhold en slik videreutdanning i digital kompetanse skal ha, og hvordan utdanningen skal legges til rette slik at flest mulig kan benytte den. Det endelige omfanget i utdanningen vil besluttes i utviklingsprosjektet, men noe ligger allerede fast:
I samsvar med hva bedriftene etterspør legges det opp til et landsdekkende tilbud om en kortere fagskoleutdanning tilsvarende 6 måneder heltid, eller 30 studiepoeng. For at kandidatene skal kunne kan kombinere utdanning med jobb, foreslås utdanningen gjennomført som en nettbasert deltidsutdanning med samlinger over 18 måneder.
Sentrale områder i utdanningen som skal utredes nærmere i samarbeid mellom Fagskolen i Østfold, Matindustrien 4.0 og deltagende bedrifter er:
Prosessoptimalisering, produksjonsstyring og standardisering av prosessene i produksjonen. Emner som samarbeidskultur og et felles fagspråk for sikker kommunikasjon internt og eksternt i bedriften i forbindelse med feilretting og forebyggende vedlikehold, er også relevant.
“Matindustrien 4.0” er et toårig kompetanseprosjekt som setter i gang fra januar 2019 og eies av Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), Sjømat Norge og NHO Mat og Drikke i fellesskap. Som overordnet målsetting skal hovedprosjektet realisere følgende visjon:
Bedriftene skal gjennom samarbeid mellom ledelse, tillitsvalgte og de ansatte finne egnede virkemidler og metoder for å tilegne seg kunnskap om å ta i bruk digitalisering og automatisering i sin bedrift. Det legges opp til at 20 bedrifter inviteres inn i prosjektet som samarbeidspartnere og vil få hjelp og veiledning til egne kompetanseprosjekt. Resultater og erfaringer fra prosjektet skal i ettertid komme hele matindustrien til gode.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Sjømathandelen med USA preges fortsatt av stor uro.
Regjeringens havbruksmelding kan skape ekstra uro, mener Sjømat Norge.
Sjømat Norge har ansatt Caroline Lunde Ellingsen som ny fagsjef industri.