Foto: Audun Iversen/Nofima
– Havbruksnæringa er en usedvanlig arealeffektiv proteinproduksjon, som Norge også har svært gode naturgitte forutsetninger for, sier forsker Roy Robertsen i Nofima. Sammen kollega Otto Andreassen står han bak en omfattende ringvirkningsanalyse på oppdrag fra Fiskeri- og havbruksnæringens forskingsfond (FHF).
Rekordstore eksportinntekter
Eksportinntektene fra havbruksnæringa i 2014 kom på 43,9 milliarder kroner. Dette er en økning på 11 prosent fra året før.
– I 2013 kjøpte havbruksnæringa varer og tjenester i Norge for 34,3 milliarder. 9621 årsverk var tilknyttet primærleddet, mens innkjøp fra leverandørindustrien innebar 14.678 årsverk i avledet virksomhet i Norge samme år. De samfunnsmessige ringvirkningene er store, og tallene synliggjør havbruksnæringas betydning for eksportinntekter, verdiskapingen og sysselsetting i kyst-Norge, sier Robertsen.
3,5 millioner per årsverk
Med bakgrunn i tall fra næringa og offentlig statistikk slår rapporten fast at hvert årsverk i matfiskproduksjon bidro med en gjennomsnittlig verdiskaping på 3,5 millioner kroner i 2013.
Det er heller ikke bare kommunene som har oppdrettsanlegg som henter gevinster i form av sysselsetting og verdiskaping. Kommuner uten matfiskproduksjon opplever også ringvirkningene.
– Det være seg i form av fôrfabrikker, brønnbåter, transportselskap, kassefabrikker eller bunkersanlegg. Så godt som alt av innkjøp av primærleddet gjøres innenlands. Undersøkelsen viser i liten grad ringvirkninger fra næringa i undervisning, forskning og offentlig forvaltning, sier Robertsen. Rapporten slår fast at havbruksnæringa utvilsomt er en vesentlig bidragsyter til å skape private arbeidsplasser i kyst-Norge, og forskerne peker på at næringa for flere områder har avgjørende betydning opprettholdelse og videreutvikling av mange større og mindre kystsamfunn.
– Kan bære velferden i framtida
– Tallene og analysen viser at vi er en betydelig næring som kan bære velferden i Norge inn i framtida. Spesielt i ei tid hvor oljeprisene faller blir det viktig med rammevilkår som gir næringa muligheter til å utvikle seg, sier administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening. Han gleder seg over denne nye dokumentasjonen som han mener må få betydning for den videre debatten om matproduksjon i Norge.
– Havbruk er effektiv matproduksjon, og gjør Norge til en stormakt på mat. Vi må rigge oss for ei framtid hvor den viktige sjømaten blir anerkjent i et bærekraftperspektiv. Vi har hatt en tendens til å hoppe bukk over den sosiale og økonomisk delen i vår bærekraftforståelse, sier Ystmark.
Vi må rigge oss for ei framtid hvor den viktige sjømaten blir anerkjent i et bærekraftperspektiv. Vi har hatt en tendens til å hoppe bukk over den sosiale og økonomisk delen i vår bærekraftforståelse.
Geir Ove Ystmark, adm. direktør FHL
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Velkommen til medlemsmøte i Sjømat Norge havbruk nord 2.-3. juni. Denne gangen møtes vi i vakre omgivelser...
Mattilsynet og Helsedirektoratet trenger mer ressurser for å gi gode kostholdsråd til barn og unge.
Meldingens viktigste formål er å gjøre Norge bedre forberedt på kriser og krig.