• Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
  • Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
Sjomatnorge.no > Sjømat Norge > 2. Hvordan bruke veilederen

2. Hvordan bruke veilederen

Publisert 26.09.2010 av Sjømat Norge

Sjømat Norge

Oppslagsverk

Veilederen er ikke ment som en lærebok i miljøledelse. Til det finnes det bøker og kurs. Heftet bør brukes som et oppslagsverk når dere skal lage og ta i bruk et miljøledelsessystem.

Vi har bygd opp veilederen steg for steg slik vi mener man bør jobbe med et miljøledelsessystem i en oppdrettsbedrift.

Integrering mot kvalitetssikring, internkontroll og egenkontroll.

Alle norske bedrifter er pålagt å ha et internkontrollsystem for å ivareta arbeidet med helse, miljø og sikkerhet og de som driver slakting og foredling av fisk skal i tillegg ha et egenkontrollsystem. For de bedriftene som ønsker å arbeide med miljøledelse og kanskje kvalitetssikring i tillegg, er det viktig å sy sammen systemene til ett system i størst mulig grad.

Tilpass til eget behov

Et miljøstyringssystem vil ikke se likt ut for alle oppdrettsbedrifter. Systemet vil være avhengig av omfanget av virksomheten, bedriftens størrelse, hvilket utstyr bedriften benytter og ikke minst hvilken miljøpåvirkning bedriften forårsaker. Det er derfor viktig å tilpasse miljøledelsessystemet til bedriften, for eksempel bør ikke små bedrifter legge opp til et system som er svært omfattende og krevende å holde oppdatert.

Små og mellomstore bedrifter har ofte korte kommunikasjonslinjer, enkel organisasjon og en grei tilgang til ledelsen. Det kan være svært fordelaktig når det gjelder å utvikle effektiv miljøledelse.

De ansatte må involveres

Vi vil presisere viktigheten av å involvere de ansatte tidlig i prosessen. De ansatte må selv være med å utvikle systemet hvis det skal bli brukt i praksis. Samtidig må man se på utvikling og innføring av et miljøledelsessystem som en unik anledning til å diskutere gjennom måten man gjennomfører arbeidsoppgaver på.
 


Vil du lese mer?

Samfunnsoppdraget for bærekraftig fôr

Publisert 26.09.2010 Sjømat Norge

Bærekraftig produsert mat fra havet er et viktig bidrag i arbeidet for å nå våre klimaforpliktelser. Havbruksnæringen...

Årsmøte Havbruk Vest

Publisert 26.09.2010 Sjømat Norge

Årsmøtet til Sjømat Nore Havbruk Vest finner sted på Solstrand Hotell & Bad fredag 13. februar kl....

Arbeidstid for dykkere i havbruk

Publisert 26.09.2010 Sjømat Norge

Arbeidsmiljøloven gjelder for dykkervirksomhet i havbruk. Sjømat Norge minner om at Landsorganisasjonen i Norge, Norsk Sjømannsforbund og...

Sjømat Norge - en landsforening i NHO

firmapost@sjomatnorge.no

99 11 00 00

Postboks 5471 Majorstuen, 0305 Oslo

  • Om oss
  • Styret
  • Øvrige tillitsvalgte
  • Administrasjonen
  • Forhandlingsutvalg
  • Seafood Federation
  • Høringsuttalelser
  • Kalender
  • Fagområder
  • Materiell
  • Presse

Designet og utviklet av Journey Agency

  • facebook
  • instagram
  • twitter-x
  • paper
  • Personvern
  • Cookies