FHL inviterer til workshop på Gardermoen 30. oktober. Tema er slaktesystemer for bruk i laksenæringa.
Utfasing av CO2 som bedøvingsmetode i lakseslakting har medført behov for alternative metoder som kan fungere i full industriell skala. Fiskerinæringens Forskningsfond (FHF) har under Handlingsplan Laks via FHL kjørt flere forskningsprosjekter med mål å dokumentere velferd, stress og håndtering ved bruk av nye metoder under slakting av laks og ørret.
Etter et møte i april 2008 der status for kunnskap om og utstyr for bedøving av fisk ble gjennomgått, besluttet Fiskeri- og kystdepartementet (FKD) å forlenge fristen for utfasing av CO2 med ytterligere 1 1⁄2 år til 01.01.2010. Det var en klar forutsetning at arbeidet med å utvikle tilfredsstillende bedøvingsmetoder måtte fortsette for uforminsket innsats.
Dette var den direkte foranledningen til at FHL ba forskningsmiljøer i Nofima, Sintef, Havforskningsinstituttet og Veterinærinstituttet om foreta en ny uhildet gjennomgang av alternative bedøvingssystemer (strøm og slag) som er på markedet. Arbeidet skulle utføres i kontakt med Mattilsynet.
Om workshopen
Denne workshopen vil gi en oppdatering av de siste resultater fra prosjektet – Forskning og kartlegging av slaktesystemer i 2008 – som vil gi kunnskap om tilgjengelige, alternative bedøvingssystemer ut fra slakteriforskriftens krav til dyrevelferd og næringens krav til produktkvalitet.
Workshopen kan gi bakgrunnsinformasjon som er nyttig for dem som nå skal investere i nytt bedøvingsutstyr, og bidra til at utstyrsprodusentene kan videreutvikle sitt utstyr. Videre vil vi kunne belyse forutsetninger som må være tilstede for at utstyret skal kunne fungere optimalt.
Påmelding sendes til:
Roy Robertsen – roy.robertsen@fhl.no – 906 80275
Vil du lese mer?
Mattilsynet og Helsedirektoratet trenger mer ressurser for å gi gode kostholdsråd til barn og unge.
Meldingens viktigste formål er å gjøre Norge bedre forberedt på kriser og krig.
– Min opplevelse er at vi jobber nå enda tettere på problemstillingene, sier Skaar Amthor.