En ny rapport bestilt av topplederne i petroleumsnæringen og sjømatnæringen viser store muligheter for samspill i kyst- og havområdene. Det er første gang næringene går sammen om en rapport for å styrke samarbeidet og gjensidig forståelse.
– Dette er en viktig milepæl. Rapporten fra IRIS gir et viktig bidrag til utvikling og en faktabasert forvaltning for våre to næringer i tiårene som kommer. Et bedre samarbeid vil innebære betydelige vekstmuligheter både for fiskeri- og havbruksnæringen og petroleumsnæringen, og vi håper et bredere kunnskapsgrunnlag kan bidra til dette, sier administrerende direktør i Norsk olje og gass, Gro Brækken.
Felles for Norges største eksportnæringer er at ressursene og verdiskapingen er uløselig knyttet til landets kyst- og havområder. ”Ett hav”-samarbeidet tar på alvor de utfordringene og mulighetene dette innebærer både for fiskeriene, havbruk og olje- og gassektoren. Rapporten viser at kompetanseutvikling og samarbeid vil være avgjørende for den fremtidige næringsutviklingen i Norge.
Begge næringene er forskningsintensive både innenfor teknologi, biologi og tilgrensende vitenskaper. Felles arenaer for forskning, utdanning og kunnskapsutveksling på sentrale steder langs kysten vil være viktig for at de to sektorene skal kunne utveksle erfaring og kunnskap.
– Fellesarenaer for forskning, utdanning og kunnskapsutveksling på sentrale steder langs kysten kan skape allsidige teknologimiljø som kan bidra til å utvikle nye bedrifter med spisskompetanse rettet mot sektorene. Miljøet gir ringvirkninger til andre lokale næringer, og muligheter for at nye næringer vokser til, sier styreleder i Ett hav, Leif Grønnevet.
Et fellesprosjekt for næring og stat
Synergiene innenfor leverandørsektorene til petroleum og sjømat kommer særlig til syne innenfor maritim teknologi og drift. Det vil imidlertid kreve stor forskningsinnsats fra næringene og fra myndighetene for å kunne skape den veksten som perspektivene bærer bud om, ifølge rapporten.
– Som nasjon kan vi ikke hvile oss på et ønske om at nye næringer skal dukke opp som ”troll av eske”. Det er derfor viktig at det blir satset parallelt og sterkt på både petroleum og sjømat. Nøkkelfaktorene er teknologi, kompetanse og bygging av infrastruktur langs kysten. Slik kan næringene kan vokse og utvikle seg ved siden av hverandre, og ikke minst være konkurransedyktige i markedene, sier Elling Lorentsen i Norges Fiskarlag.
Håper på samspill
Rapporten beskriver også konfliktområdene mellom næringene. I dag er særlig arealkonflikter en stor utfordring i konkurransen mellom petroleum- og sjømatnæringen. Det samme gjelder utviklingen i lønns- og kostnadsnivå. Samtidig møter næringene også mange av de samme utfordringene: Miljø, klima og god grunnleggende utdannelse langs hele kysten.
– Vi snakker om de to helt sentrale næringer for Norge i årene som kommer. Rapporten bekrefter det mange har tenkt – at landet har et stort potensial for verdiskaping gjennom et nærere samarbeid. Men det krever en faktabasert forvaltning fremover, og vi håper den nye regjeringen vil legge til rette for et kunnskapsbasert regime som gjør samspill mulig, sier styreleder Grønnevet.
For mer informasjon, kontakt:
Leif Grønnevet, styreleder i Ett hav: 901 54 593
Jan Erik Indrestrand, informasjonsleder Norges Fiskarlag: +47 97114141
Are Kvistad, kommunikasjonsdirektør i Fiskeri- og Havbruksnæringens landsforening: + 47 47807910
Pia Martine Wold, informasjonssjef miljø Norsk olje og gass: +47 92083295
* * *
Fakta om Ett hav
- IRIS-rapporten «Ett hav – Muligheter og utfordringer for sameksistens mellom petroleums- og sjømatnæringene» er en baseline- og synergistudie utgitt 9. oktober 2013
- Rapporten bestilt av topplederforumet Ett hav, som ble etablert i fjor høst. Her sitter de øverste lederne i Norges Fiskarlag, Norsk olje og gass, LO-sekretariatet, IndustriEnergi, Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, Fiskebåtredernes forbund og selskaper i petroleumsnæringen. Forumet administreres av et sekretariat med representanter fra Norges Fiskarlag og Norsk olje og gass.
- Fellesskapet ble dannet for å gi ledere i begge sektorer muligheter til mer og bedre samarbeid, til å minske konfliktnivået samt øke gjensidig kunnskapsgrunnlag.
- Virksomheten finansieres av begge næringer, og ledes av Leiv Grønnevet, som har lang næringslivserfaring og god kunnskap om de to næringene.