Denne uka har næringskomiteen avgitt sin innstilling til Stortinget. Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) har fulgt prosessen tett, og konstaterer at flertallet har lyttet til rådene fra næringen.
Det gjelder blant annet kravet om ilandføring av fangstene. Bakgrunnen er frykten for at det skulle bli åpnet for at store fartøy som både driver ombordproduksjon og kjøp av kongekrabbe, skulle få etablere seg langs kysten.
– Det ville ført til en nedbygging av driftsgrunnlaget for landanlegg, og dermed også en rasering av mottaksstrukturen for den minste kystflåten. Ett slikt fartøy alene har en så stor produksjonskapasitet at det kan undergrave driftsgrunnlaget for landindustrien, sier Geir Ove Ystmark som er direktør for næringsutvikling i FHL.
Leveringsplikt
Ystmark mener at det er positivt at fartøy av typen “Blue Dutch” får delta i fisket etter kongekrabbe i nord og vest, men understreker at en samlet næringskomite slår fast at krabbefangstene må føres til land.
Det har lenge vært bred politisk enighet om at kongekrabben som ressurs skal brukes til skape nytt næringsgrunnlag for de samfunnene langs kysten som også opplever problemene som kongekrabben fører med seg.
Med stortingspolitikernes klare presisering videreføres den politikken.
Nedfisking
Dette innebærer også at man sørger for nedfangsting av kongekrabben utenfor en kommersiell sone i Øst-Finnmark. Samtidig sikres landindustrien og kystflåten ved at all krabbe skal ilandføres for produksjon, også den krabben som er fanget i nord og vest.
– Det er nå klart presisert at ikke enkeltredere skal kunne stikke av gårde med hele kongekrabbefortjenesten. Det er bra for en langsiktig forvaltning av kongekrabben, og det er bra for kystsamfunnene i Øst-Finnmark, sier Ystmark.
Han mener regjeringen har kommet fram til en god ramme for kongekrabbeforvaltningen gjennom god dialog med næringen og ved å sikre tverrpolitisk støtte på viktige punkter.
Se også næringskomiteens innstilling på Stortingets nettsted.
* * *
FHL dekker hele verdikjeden fra fjord til bord innen norsk fiskeri- og havbrukssektor. FHL er en landsdekkende næringspolitisk arbeidsgiverorganisasjon hvor medlemmene er alt fra små familiebedrifter til store multinasjonale selskap. FHL er tilsluttet Næringslivets hovedorganisasjon (NHO).
Ytterligere informasjon:
Geir Ove Ystmark, direktør næringsutvikling FHL (tlf. 48 12 71 55)
Are Kvistad, informasjonssjef FHL (tlf. 47 80 79 10)
Vil du lese mer?
Årsmøte for Havbruk Vest arrangeres på Solstrand Hotel & Bad 7. februar.
Sjømat Norge søker flere medarbeidere. Vi er på jakt etter en kommunikasjonssjef og en fagsjef industri.
Sjømat Norge ønsker alle et godt sjømatår 2025.